DONERA - bli månadsgivare (Paypal) - SWISH: 072 203 63 74

Apg29.Nu

Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
Bönesidan Butik Kristen media Om Info

Vi väntar på Jesu återkomst - Det är det saliga hoppet för de troende.

Av: Holger Nilsson
tisdag 8 mars 2022 13:50

Gästblogg

Denna artikel är gästblogg vilket innebär att åsikterna är skribentens egna!

/bild/jesus-kommer-1646686419.jpg

En överväldigande stor majoritet av världens pingstvänner tror på uppryckandet före vedermödan. Även en majoritet av världens evangeliska tror det också, detta enligt undersökningar. 

Vi väntar på Jesu återkomst. Det är det saliga hoppet för de troende.

Vi kan nu vara mycket nära denna händelse.

Detta hopp har burit de troende och förkunnats till uppmuntran och vänta genom tiderna. Vi skall ta med ett avsnitt från Hans Andréns bok Guds plan för den sista tiden, så här skriver han:

”Nedan följer några exempel på personer som trodde på Jesu osynliga återkomst före Daniels 70:e årsvecka, i den apostoliska kyrkan före 313 e.Kr. År 30— 100 Clement of Rome — hävdade att Jesus skulle komma snart och plötsligt och hämta de kristna till Himlen.

År 96 — 150 Hermas Herden - undervisade år 130 om att de kristna skulle räddas från jorden före den stora vredens tid. År 100 Barnabas brev — talar han om uppståndelsen och mötet med Jesus. År 100—160 Didache (det grekiska teologiska verket) - förutses att Jesus skall hämta hem församlingen före Antikrists framträdande. År 170 — 236 Hippolytus skrev i sitt verk "Avhandling om Kristus och Antikrist" om att vi skall ryckas bort och att vi skall leva i väntan på att detta välsignade hopp skall fullbordas. År 200 —258 Cyprian - skriver att de troende snabbt skall tas undan vreden som snart skall komma över världen. År 240 — 304 Victorinus - skriver om församlingens evakuering i sin kommentar till Uppenbarelseboken. År 245 — 325 Lactantitus - framhåller i sin kommentar till apokalypsen att de kristna skallflyttas undan för att undgå Antikrists förföljelser. År 306 — 373 Efraim Syriern — skrev att "alla Guds utvalda ska samlas tillsammans före den kommande vedermödan och ska föras till Herren för att de inte vid någon tid ska se den prövning som ska överta världen."

400 e.Kr. blev Guds levande församling marginaliserad och hamnade i skuggan av Katolska kyrkans dominans, vilket till slut resulterade i ett stort avfall från Bibelns läror och medeltidens mörker tog över, även om det fanns öar av ljus även där det fanns brinnande troende. Det har alltid funnits en levande Guds församling även om den under vissa tider varit marginaliserad. Ibland fanns det också andra ljuspunkter när Tex. kung Konstantin, genom ediktet i Milano år 313 e.Kr. stoppade de fruktansvärda förföljelserna mot de kristna. Det negativa var att Konstantin samtidigt införde ett statskyrkosystem, vilket har präglat Europa under stora delar av dess historia. Först med Martin Luther och reformationen upptäcktes Bibeln budskap igen, genom bibelöversättningsarbetet på en mängd olika språk. Läran om Jesu osynliga återkomst och hämtande av Guds församling, innan Daniels 70:e årsvecka startade var tydlig hos Paulus och apostlarna, men även efter reformationen.

Här är några namn som undervisade om uppryckandet innan är 1830: År 1639 — 1723 Mather, år 1687 — Peter Jurieu, år 1738 — Philip Doddridges, år 1740 — Morgan Edwards, år 1748 — John Gills, år 1763 James Macknight och år 1792 Thomas Scott. Det finns givetvis många fler fram till år 1830. Efter år 1830 finns det många förkunnare som undervisar om Pre-Tribulation, att Jesus kommer på skyn för att hämta sin församling före Daniels 70.e. årsvecka startar. År 1850 — 1924 Clarence Larkin, år 1909 Scofield, år 1930 Harry Ironside, år 1970 Hal Lindsey, år 1970 Tim LaHaye, år 1970 Jerry B. Jenkins. Det finns givetvis många fler, men detta är bara exempel.

Tittar man på perioden 1980 — 2021 finns det ett antal internationella förkunnare som tror på ett uppryckande innan Daniels 70:e årsvecka startar. Här är några exempel: Grant Jeffrey, David Wilkerson, Kevin O'Connor, Jesse Smith, Andy Woods, Jerry Jenkins, Chuck Missler, Perry Stone, Amir Tsarfati och Robert Breaker. Det finns givetvis många andra, men som sagt är detta bara några exempel. I Sverige finns det en hel del förkunnare som delar Pre-Tribulation synen. Här är några exempel: Birger Claesson, Gösta Karlson, Folke Thorell, Dan Johansson, Stanley Sjöberg, Göran Duveskog, Eva Windahl, Curt Johansson, Per-Arne Imsen, Hans Jansson (Uppsala), Hans Jansson (Huskvarna), Owe Lindeskär, Jack-Tommy Ardenfors, Karl-Henrik Wallerstein, Barbro Erling, Holger Nilsson, Henry Nordin, Siegfried Luikert, KG Larsson, Anders Griph, Owe Marcelind, Sven Almkvist, Carl-Gustav Severin och Lasse Leven. Det finns givetvis många fler även i Sverige. Detta är bara några exempel.

Sammanfattningsvis kan man bara konstatera att John Nelson Darby inte är källan till uppryckandet som eskatologisk grundsyn och det före Daniels 70:e årsvecka (den 7-åriga Vedermödan) startar. Källan finns istället i den ursprungliga Apostoliska församlingen som hade respekt för Guds Ord och som i flera fall själva var ögonvittnen till vad som hade hänt runt Jesus. De var ju Jesu lärjungar!

De läste Ordet i GT som blev Guds Ord så tidigt som cirka 200 f.Kr. och de tidiga skrifterna från apostlarna exempelvis 1 - 2 Tessalonikerbrevet och Galaterbrevet från år 48 — 52 e.Kr. och Romarbrevet från år cirka år 50 e.Kr. Kolosserbrevet, Filemonbrevet, Efesierbrevet, Filipperbrevet, 1 Petrusbrevet, 1 Timoteusbrevet, Titusbrevet, Hebreerbrevet, 2 Petrusbrevet, 2 Timoteusbrevet och Judasbrevet från år 60 e.Kr. Under 80 — 95e.Kr. var även 1 - 3 Johannesbrevet och Uppenbarelseboken tillgänglig. De visste att det var Guds Ord och de läste som det stod under den Helige Andes ledning och hjälp. På samma sätt måste vi idag år 2021 göra och be om uppenbarelse och urskiljning, så den Helige Ande enligt Daniel 12:4, 9 kan upplysa våra hjärtans djup om den fulla sanningen, i de Heliga skrifterna. Jesu osynliga återkomst, genom uppryckandet av Guds församling till himmelen har alltså sin källa i Guds Ord, i Bibeln. Både 1 Tessalonikerbrevet och senare 1 Korinterbrevet är viktiga källor till Jesu osynliga återkomst tillsammans med en rad andra Bibelställen som pekar i samma riktning, t.ex. Upp. 12:5b: "Och hennes barn blev uppryckt till Gud och hans tron."

Jesu osynliga återkomst är alltså väl förankrat hos de första kristna och det många hundra år före John Nelson Darbys dagar. Låt oss därför upphöra med uttryck som att det "är bara Darbyism eller bara Dispentionalism" (tidsåldrar i Bibeln). Det grekiska ordet Eon betyder just tidsålder och Bibelns uppdelning i tidsåldrar är tydlig. Det står i Daniels bok 12:4, 9 att kunskapen (om det profetiska ordet) skall växa till i ändens tid. Det finns därför anledning att tro att vår insikt klarnar alltmer ju närmare uppryckande av Jesu Brud vi kommer. Vi får be den Helige Ande om profetisk klarsyn i denna sista tid. I en välkänd sång sjunger vi: Snart är han här, snart är han här, snart kommer Jesus igen. Därför käre läsare gör dig redo, han kommer! ” Slut citat från Andréns bok.

Till detta kan läggas att en överväldigande stor majoritet av världens pingstvänner tror på uppryckandet före vedermödan. Även en majoritet av världens evangeliska tror det också, detta enligt undersökningar. Det kan vara bra att ha med i tanken för oss i det lilla landet Sverige.

Det kan finnas andra uppfattningar, men vi skall betrakta varandra som bröder och systrar i Herren ändå i så fall och absolut inte låta detta vara något som splittrar gemenskapen i Kristi kropp.

Holger Nilsson
Gästblogg

#Uppryckandet #Jesu återkomst #Tidstecken

Stöd Apg29 genom att SWISHA:
072 203 63 74

← Förra
Ukrainakriget - Vad säger Bibeln och profetiorna?

→ Nästa
Elementärt om dop och medlemskap i pingstförsamling - Sigvard Svärd


0 kommentarer


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340Senaste på Youtube


Lindbergarna i Salomonssons Maskinhall Gamla Hjälmseryd - Midsommarmöten

Prenumera på Youtubekanalen


Senaste kommentarerna

Sverige 05/7-22 17:28
"Gud sade: Låt OSS göra människor till VÅR avbild, till att vara lika OSS. De skall råda över fiskarna i havet och över himlens fåglar och över boskapsdjuren och över hela jorden och över alla kräldjur som krälar på jorden." (1 Mose 1:26)
Skrevs i Jesus är med tre gånger i Bibelns första vers

Jaana 29/6-22 23:36
Extern länk
Skrevs i Vi går emot uppfyllelsen av vilddjurets märke

Marianne 26/6-22 13:20
Extern länk
Skrevs i Det som hindrar väckelsen


Senaste bönämnet

tisdag 5 juli 2022 18:41
Jesus hjälp mig!
tisdag 5 juli 2022 17:56
Be att gud möter annelie på nytt och be om förnyelse och beskydd från våldetsmän och hjälp hennes ekonomi. be även för hennes hälsa och barn och barnbarn.
tisdag 5 juli 2022 17:39
Med att jag blir frisk och stark igen och att alla bekymmer i mina tankar lämnar mig så jag kan må bra igen psykiskt med.

DAGENS

Vecka 27, onsdag 6 juli 2022 kl. 09:42

Online: 68

13678 sidvisningar hittills i dag
(28721 sidvisningar totalt i går)

Namnsdag: Esaias och Jessika

“Himmel och jord ska förgå, men mina ord ska aldrig förgå.” - Matthew 24:35

Bön: Fader möt var och en idag och omslut dem på alla sidor. Jag ber att människor ska ta emot Jesus och bli frälsta. Tack för din stora kärlek och nåd som du har visat oss genom din Son Jesus kristus. Amen.


Be denna bön högt om du vill bli frälst: 
”Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och förlåten och ett Guds barn. Amen.”

Trosbekännelsen 

"JESUS ÄR HERREN"

Rom 10:9 För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst. 

Fil. 2:11 och för att alla tungor ska bekänna att Jesus Kristus är Herren, Gud, Fadern, till ära.


Aktuella artiklar


Rekommenderas

Stor intervju med Christer Åberg i tidningen Världen idag. "Gud bar Christer efter höggravida fruns död." Både text och video!


Erbjudande: Min CD + BOK = 250 krTranslate

Laddningstid av sidan: 0.64 sekunder

↑ Upp