Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Bibeln är oförändrad

Christer Åberg
2023-05-20 18:34

Undervisning

/bild/christer-aberg-1684600394.jpg

Bibeln är Guds uppenbarelse till människor och att dess budskap är tidlöst och gäller för alla generationer. Men hur vet man att Bibeln verkligen är sann och hur vet man att den är oförändrad genom årtusenden? I den här artikeln tar vi reda på det! 

Bibeln innehåller flera passager som talar om sig själv som Guds ord och ger uttryck för att den är oföränderlig. Nedan finns några exempel på sådana bibelverser:

2 Timoteusbrevet 3:16: "Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, till bestraffning, till upprättelse, till fostran i rättfärdighet."
Psaltaren 119:89: "Herre, ditt ord är för evigt fast i himlen."
Matteusevangeliet 24:35: "Himlar och jord skall förgås, men mina ord skall aldrig förgås."
Jesaja 40:8: "Gräset vissnar, blomman vissnar, men vår Guds ord består för evigt."

Dessa verser och liknande passager i Bibeln framhäver att Guds ord är inspirerat och utandat av Gud själv, och att det är beständigt och oföränderligt. 

Bibeln är Guds uppenbarelse till människor och att dess budskap är tidlöst och gäller för alla generationer.

Men hur vet man att Bibeln verkligen är sann och hur vet man att den är oförändrad genom årtusenden? I den här artikeln tar vi reda på det! 

Passa också på att dela den här viktiga artikeln till så många som möjligt så fler får tag på detta fantastiska budskap. 

Nu kör vi igång!

Tro och andlig erfarenhet 

Många människor anser att de personligen har upplevt Guds närvaro, vägledning och transformation genom Bibelns budskap. För dem är Bibeln sann eftersom de har upplevt dess kraft i sina liv.

Ofta får jag frågan: "Hur vet du att Bibeln är sann?" Då kan jag bara svara: "Jag vet att den är sann eftersom jag själv har upplevt det som står skrivet i den!" 

När jag tog emot Jesus och blev frälst så visade det sig det som står skrivet om honom, i Gamla och Nya testamentet, i hela Bibeln stämmer! 

Jag har alltså personlig erfarenhet. Jag talar alltså inte om någonting som jag inte själv har erfarit.

Tro och andlig erfarenhet är centrala aspekter inom kristendomen och spelar en viktig roll i hur troende kristna uppfattar och förhåller sig till sin tro.

I kristendomen hänvisar begreppet "tro" till en personlig övertygelse och tillit till Gud, Jesus Kristus och de sanningar som presenteras i Bibeln. Tro handlar om att ha tillit till Guds existens, hans kärlek och omsorg, och att acceptera Jesus Kristus som frälsare och herre över ens liv. Tro handlar om att ha en överensstämmelse mellan det man tror på och det man lever efter.

För troende kristna är tron en gåva från Gud, som ger en förmåga att tro på det osynliga och att förstå och uppleva Guds närvaro och verksamhet i sina liv. Tron är inte enbart en intellektuell övertygelse, utan innefattar även en djup personlig och andlig dimension.

Andlig erfarenhet handlar om den personliga upplevelsen av Guds närvaro, vägledning och inverkan i ens liv. Det kan vara genom bön, tillbedjan, gemenskap med andra troende, och att studera och reflektera över Bibeln.

Andlig erfarenhet kan ta olika former och variera mellan olika människor. Det kan inkludera känslan av frid, glädje och tröst i Guds närvaro, att uppleva svar på böner, att känna sig vägledd och stärkt av Gud i svåra tider eller att uppleva Guds kärlek och förlåtelse på ett personligt sätt.

Andlig erfarenhet kan också involvera insikter och uppenbarelser om andliga sanningar och Guds vilja, eller att uppleva andliga gåvor och manifestationer som tros vara Guds verk i ens liv.

För troende kristna är andlig erfarenhet en viktig bekräftelse på deras tro och på Bibelns sanningshalt. Det stärker deras övertygelse om att Gud är närvarande och aktiv i deras liv och ger en personlig dimension till deras relation med Gud.

Det är dock viktigt att notera att andliga erfarenheter är subjektiva och kan variera mellan olika individer. Det finns olika sätt att förstå och tolka andliga erfarenheter, och det är viktigt att ha en sund och balanserad bedömning för att undvika missförstånd och överdrifter. 

De andliga erfarenheterna ska alltså stämma med Bibelns ord. Mina erfarenheter ska inte korrigera Ordet, utan det är Ordet som ska korrigera mig. Men när mina erfarenheter stämmer med Ordet då vet vi också att det är riktigt och sant,

Sammanfattningsvis kan man säga att tro och andlig erfarenhet är sammanflätade aspekter inom kristendomen. Tro är den personliga övertygelsen och tilliten till Gud, medan andlig erfarenhet är den personliga upplevelsen av Guds närvaro och verk i ens liv. Tillsammans utgör de en viktig grund för en troendes andliga resa och förståelse av Guds verklighet.

Historisk och arkeologisk trovärdighet

Det finns flera historiska och arkeologiska fynd som stöder många av Bibelns berättelser som bevis för dess sanningshalt. Arkeologiska upptäckter kan ge belägg för existerande kulturer, städer och händelser som nämns i Bibeln.

Historisk och arkeologisk trovärdighet i samband med Bibeln handlar om huruvida de historiska händelser och platser som beskrivs i skriften stämmer överens med bekräftade historiska och arkeologiska fynd.

När det gäller den historiska trovärdigheten i Bibeln bedöms skriften utifrån olika kriterier, inklusive externa källor och historiska referenser som kan bekräfta händelser och personer som nämns i Bibeln. Det inkluderar även jämförelser med andra samtida historiska dokument och inskriptioner för att fastställa autenticiteten och korrektheten hos de beskrivna händelserna.

Till exempel har flera historiska personer och händelser i Bibeln verifierats genom arkeologiska fynd och externa historiska källor. Exempel på sådana bekräftelser inkluderar assyriska och babyloniska inskriptioner som nämner kungar och händelser som beskrivs i Gamla testamentet, som exempelvis Babylonianska fångenskapen.

Arkeologisk trovärdighet är kopplad till de arkeologiska fynd som har gjorts och som stödjer eller belyser de händelser och platser som beskrivs i Bibeln. Arkeologer har utforskat platser i Mellanöstern som nämns i Bibeln, såsom Gamla testamentets städer, tempel och kungliga palats, och har funnit arkeologiska bevis som stämmer överens med Bibelns beskrivningar.

Till exempel har man funnit ruiner av städer som Sodom och Gomorra, Jeriko och Nineve, vilka nämns i Bibeln. Upptäckter som stödjer historiska händelser inkluderar även fynd som berör kung Davids existens och omfattande bevis för romerska och judiska närvaro i Palestina under Jesu tid.

Sammanfattningsvis är den historiska och arkeologiska trovärdigheten viktiga faktorer för att bedöma Bibelns autenticitet och pålitlighet som en historisk källa. De bekräftade historiska referenserna och arkeologiska fynden ger stöd för att många av de beskrivna händelserna och platserna i Bibeln har en grund i historisk verklighet. 

Uppfyllda profetior

Uppfyllda profetior är ett mycket starkt bevis för Bibelns sanningshalt. Det är osannolikt att sådana detaljerade profetior som finns i Bibeln skulle ha uppfyllts av en slump. De vittnar om en gudomlig inspiration bakom Bibelns skrift.

Uppfyllda profetior i Bibeln är förutsägelser eller profetior om framtida händelser som senare bekräftas genom att de inträffar på det förutsagda sättet. Uppfyllda profetior är ett viktigt bevis för att Gud är aktiv och att han har övernaturlig kunskap om framtiden.

Bibeln innehåller många profetior som beskriver specifika händelser, personer eller situationer som ska inträffa i framtiden. När dessa profetior sedan uppfylls på ett exakt sätt stärker det tron på att Bibeln är Guds ord och att profetiska budskap kommer från honom.

Här är några exempel på uppfyllda profetior i Bibeln:

Messianska profetior: Gamla testamentet innehåller många profetior om en frälsare, en Messias, som skulle komma och rädda sitt folk. Jesus Kristus uppfyllde många av dessa profetior, inklusive hans födelse från en jungfru, hans födelseplats i Betlehem och hans lidande och död som ett offerlamm.

Profetior om Israel: Bibeln innehåller också profetior om det judiska folket och deras öde. Det förutsägs att de skulle bli fördrivna från sitt land men senare återvända till det. Historiska händelser, såsom Babyloniska fångenskapen och senare återuppbyggnaden av Israel, bekräftar dessa profetior.

Profetior om nationer och riken: Bibeln innehåller också profetior om specifika nationer och riken som skulle komma att uppleva dom och förfall. Exempel på detta inkluderar profetior om Babylon, Assyrien och Egypten, vars öden och undergångar bekräftades genom historiska händelser.

Uppfyllda profetior är en viktig grund för troende kristna och stärker deras tillit till Bibeln som Guds ord. Det visar att Gud har kontroll över historien och att han kan förutsäga framtiden på ett exakt sätt. För många troende utgör uppfyllda profetior ett kraftfullt bevis för Guds existens och att Bibeln är en tillförlitlig källa.

Intern konsistens

Bibelns interna konsistens och dess moraliska budskap är ett tydligt tbevis på dess sanningshalt. Det är osannolikt att en bok skriven av olika författare, cirka 40 stycken, över en lång tidsperiod, cirka 1500 år, skulle vara så enhetlig och ha ett sådant moraliskt budskap utan en övernaturlig inspiration.

Intern konsistens i Bibeln hänvisar till den sammanhållning och överensstämmelse som finns mellan olika delar av skriften. Det innebär att de olika böckerna, kapitlen och verserna i Bibeln harmonierar med varandra och bildar en sammanhängande helhet.

Intern konsistens kan ta flera former:

Teologisk konsistens: Det handlar om att de teologiska läror och budskap som presenteras i olika delar av Bibeln är förenliga och harmoniserar med varandra. Det innebär att det inte finns motsägelser i de centrala lärosatserna och att de bildar en enhetlig teologisk grund.

Historisk konsistens: Intern konsistens i Bibeln innebär att de historiska händelser och berättelser som beskrivs överensstämmer med varandra. Det handlar om att detaljer i berättelserna inte strider mot varandra eller mot kända historiska fakta.

Tematisk konsistens: Intern konsistens kan också ses i de teman och budskap som återkommer genom hela Bibeln. Det kan vara exempelvis betoning på Guds kärlek, människans synd och behov av frälsning, eller Guds löften och förbund med sitt folk. Dessa teman sträcker sig över olika böcker och kapitel och skapar en övergripande enhet.

Språklig konsistens: Intern konsistens kan också gälla användningen av språk och stil i Bibeln. Det handlar om att det finns likheter i stil, retorik och språkbruk mellan olika delar av skriften. Det kan vara genom användning av liknande bilder, symboler eller poetiskt språk.

Intern konsistens är viktigt för att visa att Bibeln är en sammanhängande helhet och inte en samling av motsägelser eller godtyckliga texter. Troende ser intern konsistens som ett tecken på att Bibeln är inspirerad av Gud och att den har en övergripande enhetlig budskap och syfte.

Moraliskt budskap

Moraliskt budskap i Bibeln refererar till de etiska principer, värderingar och riktlinjer som framställs i skriften. Det handlar om de normer för rätt och fel, rättfärdighet och moraliskt beteende som presenteras för människor att följa.

Bibelns moraliska budskap kan delas in i flera övergripande teman:

Kärleksbudet: Ett centralt moraliskt budskap i Bibeln är kärleken till Gud och kärleken till människor. Jesus sammanfattade detta som det största budet: "Du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela ditt förstånd... Du skall älska din nästa som dig själv" (Matteus 22:37-39). Kärlekens budskap uppmanar till att visa barmhärtighet, omsorg och medkänsla gentemot andra människor.

Rättfärdighet och rättvisa: Bibeln betonar vikten av att handla rättvist och upprätthålla rättvisa. Det talas om att behandla andra med rättvisa, att inte förtrycka de svaga och att försvara de fattiga och utsatta. Skriften uppmanar till att söka fred och bekämpa orättvisa.

Etiska normer och dygder: Bibeln ger riktlinjer och instruktioner för etiskt beteende. Det inkluderar att vara sanningsenlig, vara lojal, vara trogen, vara ödmjuk, vara tacksam, vara generös, vara självbehärskad och undvika ondska. Dygdiga egenskaper som kärlek, tålamod, vänlighet och trofasthet uppmuntras.

Förpliktelse gentemot gemenskapen: Bibeln betonar också vikten av att vara ansvarig och ta hand om varandra. Det uppmuntrar till att visa omsorg och att hjälpa dem i nöd. Bibeln uppmanar till att leva i harmoni med andra människor och att främja gemenskap och enhet.

Det moraliska budskapet i Bibeln är grundat på en förståelse av att människor är skapade till Guds avbild och har en inbyggd inneboende värdighet. Det ger en vägledning för hur människor bör leva sina liv i förhållande till Gud och till varandra.

Bibeln är oföränderlig

Bibeln beskrivs ofta som "oföränderlig" i betydelsen att dess grundläggande budskap och sanningar förblir oförändrade över tid. Troende kristna tror att Guds ord, som presenteras i Bibeln, är evig och oföränderlig eftersom de kommer från en allsmäktig och evig Gud.

Det som gör Bibelns ord oföränderligt är emellertid att dess grundläggande läror, sanningar och principer förblir oföränderliga över tid. Bibelns centrala budskap om Guds kärlek, rättfärdighet, försoning, frälsning och moraliska principer förändras inte, oavsett tid eller kulturella skillnader.

Den oföränderliga karaktären hos Bibelns ord har betydelse för troende kristna eftersom de tror att det ger en pålitlig grund för deras tro och livsstil. De ser Bibeln som Guds uppenbarelse och vägledning för att förstå Guds vilja och för att navigera i livet. Troende kristna ser Bibeln som sanningens standard och en tillförlitlig källa för att förstå Guds karaktär och hans avsikter för mänskligheten.

Bibliska handskrifter

När det gäller Bibelns handskrifter finns det ingen enda handskrift som går tillbaka till tiden när Bibeln först skrevs. De tidigaste handskrifterna vi har är kopior av äldre originalmanuskript.

För det Gamla testamentet, som skrevs på hebreiska och arameiska, är de äldsta bevarade handskrifterna Dödahavsrullarna. Dessa rullar, som hittades mellan 1947 och 1956 i närheten av Döda havet, dateras till cirka 250 f.Kr. till 68 e.Kr. Dödahavsrullarna innehåller delar av nästan alla böcker i Gamla testamentet och jämförelser med senare handskrifter visar att texterna har bevarats relativt väl över tid.

För det Nya testamentet, som skrevs på grekiska, har vi fler handskrifter att utgå ifrån. De äldsta handskrifterna är papyrusfragment som dateras till 2:a till 3:e århundradet e.Kr. De äldsta och mest kompletta handskrifterna är Codex Sinaiticus och Codex Vaticanus, som båda dateras till 300-talet e.Kr. Dessa handskrifter innehåller stora delar av både Gamla och Nya testamentet.

Trots att vi inte har handskrifter som går tillbaka till själva författandet av Bibelns böcker, finns det tusentals handskrifter och fragment som har samma innehåll. Genom jämförelse av dessa handskrifter kan forskare rekonstruera den ursprungliga texten med hög grad av noggrannhet.

Viktigt att notera är att små variationer och kopistfel förekommer mellan handskrifterna, men dessa förändringar är i allmänhet mindre och har inte ändrat Bibelns huvudsakliga innehåll och budskap.

Sammanfattningsvis kan vi inte gå tillbaka till de ursprungliga handskrifterna när det gäller Bibeln, men vi har handskrifter som är flera hundra år gamla och som ger oss en god grund för att rekonstruera den ursprungliga texten. Trots variationer i handskrifterna är budskapet och innehållet i Bibeln bevarat på ett tillförlitligt sätt genom historien.

Hur många handskrifter finns det?

Det finns tusentals handskrifter och fragment av Bibeln som har bevarats genom historien. Antalet handskrifter varierar beroende på språk, tid och region. Här är några uppskattningar av antalet handskrifter för både Gamla och Nya testamentet:

Gamla testamentet:

För det Gamla testamentet är antalet handskrifter svårare att fastställa exakt på grund av spridningen av texter och fragment över tid och geografi. Det finns dock tusentals handskrifter och fragment av Gamla testamentet på hebreiska och arameiska. Dödahavsrullarna, som nämndes tidigare, omfattar över 900 fragment från flera böcker i Gamla testamentet.

Nya testamentet:

För det Nya testamentet finns det en betydligt större mängd handskrifter och fragment att tillgå. Det uppskattas att det finns över 5 800 grekiska handskrifter av Nya testamentet. Dessa handskrifter varierar i storlek från små fragment till större och mer kompletta handskrifter som innehåller hela eller stora delar av Nya testamentet. Utöver de grekiska handskrifterna finns det även översättningar av Nya testamentet på olika språk, som till exempel latinska, syriska och koptiska handskrifter.

För att studera och rekonstruera den ursprungliga texten av Bibeln jämför forskare och textkritiker dessa tusentals handskrifter och fragment för att fastställa den mest tillförlitliga och närmast ursprungliga versionen av texten. Genom att analysera och jämföra variationerna i handskrifterna kan man komma fram till en konsensus om den ursprungliga texten och identifiera eventuella kopieringsfel eller variationer som kan ha uppstått under textöverföringsprocessen.

Bibeln är oförändrad

Genom att undersöka och jämföra de tusentals handskrifter och fragment av Bibeln som finns tillgängliga kan forskare och textkritiker dra slutsatsen att budskapet och innehållet i Bibeln har bevarats över tiden. Trots variationer och kopistfel som kan förekomma mellan handskrifterna, är de flesta av dessa variationer små och påverkar inte Bibelns övergripande budskap och läror.

När forskare och textkritiker analyserar handskrifterna tillämpar de en disciplin som kallas textkritik. Textkritik syftar till att fastställa den ursprungliga texten genom att jämföra och utvärdera variationerna i handskrifterna. Genom att undersöka faktorer som språkliga egenskaper, stilistiska element, kopieringsfel och skrivstilar kan de dra slutsatser om vilka textvarianter som är mest troliga att vara närmast den ursprungliga texten.

Även om vi inte har tillgång till de ursprungliga handskrifterna, är forskarnas arbete med att jämföra och analysera handskrifterna en viktig grund för att fastställa Bibelns text. Genom att göra detta kan man fastställa en text som är nära den ursprungliga och identifiera eventuella förändringar som kan ha inträffat under textöverföringsprocessen.

Det är viktigt att notera att även om variationer förekommer mellan handskrifterna, påverkar de sällan de centrala och viktiga doktrinerna och budskapen i Bibeln. De variationer som finns är ofta mindre detaljer, stavfel eller skrivfel som inte ändrar betydelsen av texten. Budskapet om Guds kärlek, rättfärdighet, frälsning och moraliska principer förblir oförändrade och bevarade i handskrifterna över tiden.

Således, med utgångspunkt från den omfattande samlingen av handskrifter och den textkritiska forskningen som har genomförts, kan man dra slutsatsen att Bibeln har bevarats på ett tillförlitligt sätt och att dess budskap och innehåll förblir oförändrade.

Bibeln är sann! Den är Guds ord, och du kan tryggt lita på den. Hela Bibeln handlar om Jesus Kristus. Tro på Jesus, ta emot honom och bekänn Jesus som Herren, då blir du frälst!

Christer Åberg

#Bibeln #Guds Ord #Handskrifter #Undervisning

Dela:

2 kommentarer

Ludwig - 21/05-23 13:27
Intressant text, speciellt det där om de arkeologiska fynden!


HenRik SveNsson - 12/06-23 14:48
Mycket intressant text


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-03-28 18:23
Be att jag ska bli trevligare i mitt sätt att vara och trevligare mot mina medmänniskor, och mot mig själv.

3 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Hur man prövar profetior

Ps 72 - Profetia på Jesus Kristus

Tro på Jesus

Skillnaden på Gamla och Nya testamentets profeter

Friköpta från synden

Jesus sätter dig fri från hatet

Jesus är Herren - Christer Åberg live

Utforska Sveriges Kristna TV-Kanaler Idag

Påsklammet i Gamla Testamentet: En Profetisk Förebild till Jesu Offer i Nya Testamentet

Jag letade efter mina skor och gjorde en oväntad upptäckt


Senaste kommentaren

Israelvänlig - 27/03-24 20:01
Enligt Steve Cioccolanti som är en seriös och respekterad Bibelförkunnare är solförmökelsen den 8 april sista varningen till USA! https://youtu.be/Knz9lyGQj2Q?si=x2oLRWMiUlaMUNNM Min egen kommentar: Steve Cioccolanti kan ha rätt! Bröder och systrar! Predika evangelium och berätta om solförmökelsen den 8 april! Guds frid!🙏

Skrevs i Hur man prövar profetior


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM