Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Simon Magus: Trollkarlen som försökte köpa Andens gåva

Christer Åberg
2024-06-14 18:24

Undervisning

Simon Magus: Trollkarlen som försökte köpa Andens gåva.

Apg 8:18 Men när Simon såg, att den Helige Ande gavs genom att apostlarna lade händerna på dem, erbjöd han dem pengar, 19 och sa: Ge också mig denna makt, att var och en som jag lägger händerna på får den Helige Ande. 

Simon Magus, även känd som Simon trollkarlen, är en intressant figur som nämns i Apostlagärningarna 8:9-24. Här är en mer detaljerad genomgång av hans bakgrund, hans möte med apostlarna, och de lärdomar som kan dras från hans historia.

Apg 8:9 Men där fanns en man vid namn Simon, som tidigare hade utövat trolldom i staden och hade slagit det samaritiska folket med häpnad. Han sa sig vara något stort. 10 Alla höll sig till honom, från den minsta till den största, och sa: Denne är Guds stora kraft. 11 Och de höll sig till honom, därför att han under lång tid hade fått dem att häpna genom sina trollkonster.
12 Men när de trodde på Filippus som predikade evangelium om Guds rike och Jesu Kristi namn, lät de döpa sig, både män och kvinnor. 13 Då kom även Simon själv till tro, och när han var döpt, höll han sig stadigt till Filippus. Och han häpnade när han såg de tecken och under som skedde. 
14 När apostlarna, som var i Jerusalem, fick höra att Samarien hade tagit emot Guds ord, sände de till dem Petrus och Johannes, 15 som reste ner och bad för dem att de skulle få den Helige Ande, 16 för han hade ännu inte fallit på någon av dem, utan de var endast döpta i Herren Jesu namn. 17 Då lade de händerna på dem, och de tog emot den Helige Ande. 
18 Men när Simon såg, att den Helige Ande gavs genom att apostlarna lade händerna på dem, erbjöd han dem pengar, 19 och sa: Ge också mig denna makt, att var och en som jag lägger händerna på får den Helige Ande. 
20 Men Petrus svarade honom: Till fördärvet med dig och dina pengar, eftersom du menar att Guds gåva kan köpas för pengar. 21 Du har varken del eller lott i den här saken, eftersom ditt hjärta inte är rätt inför Gud. 22 Omvänd dig därför från din ondska och be till Gud att det du tänkt i ditt hjärta må, om möjligt, bli dig förlåtet. 23 För jag ser att du är full av bitter galla och bunden i orättfärdighetens band. 
24 Då svarade Simon och sa: Be ni till Herren för mig, så att ingenting av det ni har sagt kommer över mig. 

Bakgrund och beskrivning

Apostlagärningarna 8:9-11:

- Simon var en man i Samarien som hade praktiserat trolldom och förundrat folket, som såg honom som en mäktig person, kanske till och med gudomlig.

- Han hade länge förundrat dem med sina trollkonster, och de kallade honom "Guds stora kraft."

- "Han sa sig vara något stort." Alltså det var han som var "stor" och fick ära. Det var inte Jesus. Trolldomsandar förhärligar aldrig Jesus.

Simon framställs som en person med stort inflytande på grund av sina magiska konster. Hans förmåga att förbluffa och fascinera människor hade gett honom en hög social status och erkännande.

Simons omvändelse

Apostlagärningarna 8:12-13:

- När Filippus predikade om Guds rike och Jesu Kristi namn, blev många döpta, inklusive Simon själv.

- Simon följde sedan Filippus och var förundrad över de tecken och under som Filippus gjorde. Många människor blev botade fysiskt från sjukdomar och blev tydligt befriade från onda andar i Jesu namn. Detta gjordes i Jesu namn och inte i någon trollkarls namn.

Det verkar som om Simon på ytan accepterade evangeliet och döptes. Han visade ett intresse för den kraft som Filippus demonstrerade genom tecken och under.

Det är intressant att lägga märke till att man blir inte omvänd eller född på nytt bara för att man visar "intresse". Man måste personligen ta emot Jesus som Herren i sitt liv.

Simons misstag

Apostlagärningarna 8:18-19:

- När Simon såg att Anden gavs genom apostlarnas handpåläggning, erbjöd han dem pengar för att få samma makt.

- Han sa: "Ge också mig denna makt, så att den jag lägger händerna på får den Helige Ande."

Här begår Simon sitt stora misstag. Han försöker köpa den andliga makten, vilket avslöjar hans bristande förståelse för Guds nåd och gåvor. Hans erbjudande visar att han fortfarande tänker i termer av magi och kommersiella transaktioner, snarare än att förstå den Helige Andes verk som en fri gåva från Gud.

Dessutom missar Simon att de tog emot den helige Ande när apostlarna lade sina händer på dem. För att få den helige Ande måste du ta emot honom i tro.

Simon försökte äga makten genom att förmedla Guds Ande, men ingen kan äga någonting sådant. Det var precis som om han försökte få ensamrätten. Och inte heller kan någon äga eller styra den helige Ande. Den helige Ande är en person och dessutom Gud som du inte kan göra som du vill med.

Apostlagärningarna 8:20-23:

- Petrus svarade honom strängt: "Må ditt silver gå förlorat och du med det, eftersom du trodde att du kan köpa Guds gåva för pengar! Du har ingen del eller delaktighet i denna sak, för ditt hjärta är inte rätt inför Gud. Omvänd dig därför från denna ondska och be till Herren, om möjligt skall han förlåta dig denna uppsåt. Ty jag ser att du är full av bitter galla och fången i orättfärdighet."

Petrus tillrättavisning är skarp och tydlig. Han gör klart att Guds gåvor inte kan köpas och att Simons hjärta inte är rätt inför Gud. Simons fel var hans försök att kommersialisera den Helige Ande och hans brist på förståelse för den andliga verkligheten.

Simons svar

Apostlagärningarna 8:24:

- Simon svarade: "Be ni för mig till Herren, så att inget av det ni har sagt drabbar mig."

Simon verkar visa någon form av ånger genom att be Petrus och Johannes att be för honom. Men texten lämnar det öppet om han verkligen omvände sig fullt ut och förändrade sitt hjärta.

Och det som kan få en att tvivla på om han verkligen omvände sig var att han förde över ansvaret till "omvändelsebönen" till apostlarna att de skulle be för honom, inte att han själv skulle be till Gud om förlåtelse. Omvändelse till Jesus är alltid personlig. Ingen annan kan omvända sig åt dig.

Sammanfattning och lärdomar

1. Felaktiga Motiveringar: Simons erbjudande att köpa den Helige Andes kraft avslöjade hans felaktiga motiv och missförstånd om Guds nåd. Han såg fortfarande andlig kraft som något som kunde köpas och användas för personlig vinning.

2. Nödvändighet av Omvändelse: Petrus uppmanade Simon att omvända sig och be om förlåtelse. Detta understryker vikten av att ha rätt hjärta och motiv inför Gud.

3. Andens Gåvor: Den Helige Andes gåvor är just det - gåvor. De kan inte köpas eller säljas, utan ges fritt av Gud till dem som tror och följer honom.

4. Öppenhet i Texten: Berättelsen om Simon Magus lämnar hans slutliga andliga tillstånd oklart, vilket kan ses som en varning för alla troende att inte bara söka andliga gåvor, utan att också ha rätt motiv och en rättfärdig livsstil.

Historisk kontext och eftermäle

I senare kristen tradition, särskilt bland kyrkofäderna, betraktades Simon Magus som en heretiker och en motståndare till apostolisk kristendom. Hans namn blev ofta förknippat med villoläror och falsk undervisning. Denna tradition utökade berättelsen om Simon och betonade faran med att försöka kombinera kristen tro med magiska eller ockulta praktiker.

Simon Magus och Simoniterna

Simon Magus är en av de mest beryktade figurerna i den tidiga kristna historien. Efter hans framträdande i Apostlagärningarna 8, där han försöker köpa den Helige Andes kraft av apostlarna, utvecklades en hel tradition kring honom i tidiga kristna skrifter.

- Simoniter: Efter hans möte med apostlarna, enligt traditionen, fortsatte Simon att sprida sina läror och samla följare. Dessa följare kom att kallas "simoniter".

- Villolära: Simon Magus ansågs vara en av de första kättarna inom kristendomen. Kyrkofäder som Justinus Martyren, Irenaeus och Hippolytus skrev om honom och hans läror. De beskrev honom som en farlig heretiker som blandade kristna element med gnosticism och magi.

Finns denna villolära idag?

- Historisk Kontext: Simon Magus och simoniterna är primärt historiska figurer och deras specifika läror som beskrivs av kyrkofäderna existerar inte som en organiserad rörelse idag.

- Moderna Paralleller: Även om det inte finns någon direkt linje från Simon Magus till moderna rörelser, finns det grupper och individer idag som blandar kristna läror med magi, esotericism eller ockultism. Dessa kan ses som andliga efterföljare till den typ av synkretism som Simon representerade.

Simon Magus är en historisk figur som symboliserar tidiga heresier och försöken att kommersialisera andlig kraft. Medan hans specifika följare, simoniterna, inte existerar idag, kan vi se paralleller i moderna rörelser som blandar kristendom med andra andliga traditioner. Bibelns varning om att ha rätt hjärta och motiv inför Gud förblir relevant i alla tider.

Christer Åberg

#Trollkarl #Magi #Ockultism #Spådom #Villolära #Simoniterna #Undervisning

Dela:

2 kommentarer

Lars-goran Marklund - 15/06-24 05:16
Ockultism ska man inte ägna sig åt.
Ett ångerfyllt hjärta och be till ❤️Gud är verklig (Omvändelse ). Bekänn synderna medans du lever, då ska ❤️Gud förlåta dig ❤️❤️👍💖Jesus Kristus är den rätta vägen.
Bra ❤️❤️❤️


eva - 15/06-24 13:51
Viktig iakttagelse. I dag finns många som blandar kristna läror med ockultism och magi mm, som christer tar upp. New age-kristendom leder fel.
Den sanna omvändelsen är viktig. Hjärtat måste vara rätt inför Gud.
Jag tänker bl a på Matteus 7:21-23.


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det torsdagen den 18 juli 2024, vecka 29 och klockan är 01:41. Fredrik och Fritz har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-07-17 22:26
Ber att ung familj får frid och inte stressar sönder sig.

0 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Matteus 1:1 - Kommentar

Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg

Donald Trump skjuten på valmöte i Pennsylvania

Hur blir man Guds barn?

Christer Åberg berättar om sin frälsning i vekkelseteltet i Stockaryd

Målle Lindberg, 95, sjunger och talar om himlen i tältet i Stockaryd

Halleluja Jesus är min vän - Sång med Christer Åberg i tältet i Stockaryd

Historisk kväll med Målle Lindberg, 95, i tältet i Stockaryd

Är alla Guds barn enligt Bibeln?

Gud blev människa


Senaste kommentaren

Andy Svensson - 16/07-24 13:06
Joe Biden sa 5 dagar innan Trump blev skjuten den 13 att sätta Trump i sikte. Siffran fem i Bibeln står för död och siffran 13 för otur . Vi lever i en förvriden värld och behöver visdom från Gud . Som Lars-Göran skrev lös Bibeln och bli vis 😊👍🏽

Skrevs i Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM