DONERA - bli månadsgivare (Paypal) - SWISH: 072 203 63 74

Apg29.Nu

Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
Bönesidan Chatt Kristen media Om Info Skrivklåda

Gästblogg

Милениумското кралство - Месијанското Боk

Што точно е Милениумското кралство и која 

Милениумското кралство - Месијанското Боk

Кога започнува милениумското кралство, секој Евреин ќе се врати во својата вистинска татковина. Господ ќе седне на престолот во Ерусалим. Но, Господовата црква е исто така дел од ова време. Избрани да служат и да владеат со Господ.

Av: Mikael Walfridsson
torsdag 04 februari 2021 18:58 📧

Denna artikel är ett läsarmejl/gästblogg vilket innebär att åsikterna är skribentens egna!

Долго време имав желба да напишам подолг пост кон милениумското кралство или месијанското кралство како што се нарекува уште. Постојат многу прашања што се појавуваат во врска со овој конкретен временски период овде на земјата. Што точно е Милениумското кралство и која е неговата цел? На кој начин е поврзано ова доба со црквата и дали имаме задача таму? Кои групи за спас ќе бидат претставени и на кој начин човекот повторно ќе ја наполни земјата?

Израел е срцето на пророчкиот збор

Во 5:15 часот - Јас (Исус) сакам да одам по својот пат, сакам да се вратам во моето живеалиште (рајот), сè додека тие (Евреите) не ја признаат својата вина и не го бараат моето лице. Во неволја (неволја) тие ќе се свртат кон мене.

Голем дел од библиските пророштва потекнуваат од меинстримот на еврејската историја, а голем дел од пророчките зборови се поврзани со Израел и еврејскиот народ, што вклучува и нивно повикување, нивно привремено заплеткување и нивно претпоставување. Првите единаесет поглавја од Библијата се за првите две илјади години од човечката историја, кои се протегаат до Авраам. Сè потоа во Стариот завет се однесува на ветувањата што Бог им ги дал на Авраам и на неговото семе. Со други зборови, Израел е срцето на пророчкиот збор.

Евангелието на Царството

Матеј 10: 7 - Таму ќе го проповедате небесното царство сега е тука.

Целиот ГТ е за Израел и нивниот однос со Бога. Кога Исус дошол на земјата, тој се свртел кон еврејскиот народ, го проповедал евангелието за Царството и се претставил како нивниот ветен Месија. Задачата на Исус беше прво и најважно да се сврти кон Евреите како свој Месија и да прогласи дека сега дојде небесното царство (милениумското кралство). Истата задача им била дадена на учениците, кои не сакале да одат на територијата на незнабошците, туку на изгубените овци од домот на Израел. Таму учениците ќе проповедаа дека „царството небесно сега е тука“. Евангелието што го проповедале Исус и неговите ученици се нарекува „евангелие на царството“ (Матеј 4:23). Тоа е истото евангелие што ќе се проповеда по занесот и отстранувањето на црквата.

Исус дојде кај своите, но беше одбиен од еврејскиот народ. Наместо да го примат својот Месија, тие извикуваа „Распни го“. Така, Израел ја изгуби понудата за воспоставување на самото Царство Божјо, и наместо тоа добивме заграда во историјата, староста на црквата. Ова не значи дека Господ го отфрлил Својот народ, туку дека милениумското кралство ќе се воспостави по последната недела од годината, тоа е кога Господ ќе ги исполни и исполни сите свои завети и ветувања за земјата Израел, Ерусалим, и остатокот од еврејскиот народ.

Дела 3: 19-21 - Затоа, покајте се и покајте се, така што вашите гревови ќе бидат избришани 20 и времиња на нов живот (милениумското кралство) ќе излезат од лицето на Господ и тој ќе го испрати Месијата кој е предодреден за вас, имено Исус. 21 И небото ќе го прими, сè додека не дојдат времињата, дека сè што Бог проповедаше од устата на неговите свети пророци, што го направи, ќе се врати.

Кога Петар сведочеше за Господ во Соломоновиот столб, тој ги потсетува Евреите на Божјите ветувања што им ги дадоа на еврејскиот народ. Петар ги повикува луѓето да се покајат, за да може Месијата да дојде и да го воспостави милениумското кралство, што Господ му го вети на Израел преку неговите пророци.

Божјите вечни ветувања на Израел

Постојат многу ветувања и во Стариот и во Новиот Завет кои ни покажуваат дека Божјите ветувања кон Израел се вечни и дека тие сè уште се Негов избран народ. Божјиот завет со Авраам, Исак и Јакоб (Израел) се вечни завети што никогаш нема да завршат:

Битие 17: 7-8 - И ќе го воспоставам мојот завет меѓу мене и тебе и твоите потомци од колено на колено, вечен завет. Јас ќе бидам твој Бог и Бог на твоите потомци. Земјата во која престојувате, целата земја Ханаан, ќе им ја дадам на вас и на вашите потомци засекогаш. И јас ќе бидам нивен Бог “.

Бог не го отфрлил Израел. Таа е само привремено слепа и Господ нема да се смени:

Римјаните 11: 1-2 - Сега прашувам: Дали Бог тогаш го расели својот народ? Не знаев. Јас самиот сум Израел, потомок на Авраам и на племето Бенјамин. Бог не го раселил Својот народ, кого претходно го познавал како Негов.

Павле покажува дека ова слепило ќе продолжи сè додека не се појави целиот број на народите:

Римјаните 11:25 - Браќа, би сакал да ја знаете оваа мистерија, за да не бидете премногу внимателни за себе; влезе бројот.

Претстојното раѓање на Израел

Денес, сè е подготвено за спасението на Израел и за идниот откуп. Израел е разведена Божја сопруга со која сака повторно да се ожени. Израел се оддалечи од Бога и се разведе заради блуд. Но, таа се врати и Господ се ожени со Израел, неговата разведена жена од Стариот завет. Каде што милениумското кралство е, меѓу другото, слика на свадбена веселба.

Кога ќе влезат незнабошците во полн број, на оваа венчавка доаѓа третата покана до Евреите, да се причестат со израелското кралство. Овој пат, Израел ќе ја добие оваа покана, преку остаток и остаток за Израел. За разлика од првата покана, сè беше веќе подготвено за венчавката да се одржи на втората покана. По Исусовото помирување на крстот, сè е јасно за да може ова да се случи и да чекаме да се врати Исус и да се врати месијанското царство. Господ е подготвен со нов завет со Израел, каде што сака да им даде ново срце и нов дух во нивните гради.

Сите преживеани се собираат

Првото нешто што ќе се случи по видливото враќање на Исус е собирање на сите луѓе на земјата, и Евреи и неевреи, кои ќе бидат судени пред престолот на славата на Исус. Ова е пресудата спомената во Матеј 25. поглавје.

Исаија 11:12 - Тој (Месијата) ќе подигне знаме за незнабошците и ќе ги собере изгонетите Израелци и расфрланите Јудини од четирите агли на земјата.

Исаија 27: 12-13 - и ќе се соберете еден по еден, вие, израелски деца. И во тој ден ќе се случи да се разнесе голем рог, и оние што ќе заминат во асирската земја и ќе бидат занесени во египетската земја, ќе се вратат.

Матеј 24:31 - Со голем звук на труба тој ќе ги испрати своите ангели и тие ќе ги соберат неговите избрани (месијански Евреи) од четирите ветрови, од едниот до другиот крај на небото.

Транспарент и труба го симболизираат собирањето на народот. Тоа е истиот настан за кој зборуваат овие стихови, и Бог објасни преку Исаија дека се повикани мажите и жените во Израел. Избраните се Евреите верници кои ја преживеале неволјата и кои во тоа време се расфрлани низ целата земја. Секој Евреин оди дома, што е исто така во целосна хармонија со пророчките зборови на Стариот завет. Со други зборови, не станува збор за црквата во Матеј, поглавје 24, туку за Евреите верници во времето на крајот.

Параболата за плевелите

Матеј 13: 36-52 - параболата за плевелите

Кога Исус го прикажува собирањето луѓе по времето на неволја, тој го опишува крајот на времето како време на жетва, каде што Синот Човечки ги испраќа ангелите кои се жетвари.

На ист начин како отстранување на плевелите од поле, ангелите ќе се соберат и ќе ги отстранат плевелите од неговото кралство (милениумското кралство) и потоа ќе ги фрлат во печката што гори. Ангелите се тие што ги одделуваат злобните од праведните, за праведниците да заблескаат како сонце, во царството на нивниот Татко (милениумското кралство). Едниот треба да биде однесен (кај нив), а другиот останува (да влезе во царството на Отецот). Кога ангелите ќе се соберат и го осудат човекот на вечна проклетство од Бога, тоа е заради пресудата на престолот на Исусовата слава во Ерусалим, што е втор суд од три.

Трите различни судови

Библијата зборува за три различни судови пред да влеземе во вечноста. Овие се

Пред дворот на Христос стојат само спасени луѓе кои живееле од крстот до занесот на црквата. Ова е судот што јас и ти ќе го доживееме наскоро еден ден, да бидеме наградени од нашето патување овде на земјата.

Пресудата пред белиот престол се споменува на крајот од книгата Откровение. Тоа е последниот суд што ќе го доживее светот пред да влеземе во самата вечност. Пред него има само мртви луѓе кои живееле низ сите векови, но сите се осудени на вечна проклетство.

Воскресението на праведните, кои се светци на Стариот завет, се случува на почетокот на милениумското кралство и треба да служи со нас и со Господа.

Пресуда пред престолот на славата на Исус

Јоил 3: 1-3 - Оти, ете, во тие денови и во тоа време, кога ќе ги вратам во заробеништво Јуда и Ерусалим, ќе ги соберам сите незнабожци и ќе ги спуштам во долината на Јосафат. Таму ќе ги чувам над нив заради мојот народ, моето наследство на Израел, што тие го расфрлаа меѓу народите. Тие ја поделија мојата земја и фрлија ждрепка за мојот народ.

Матеј 25: 31-46 - Пресуда на Синот Човечки

Пресудата за Синот Човечки, што е опишана и во книгата на andоел и во Евангелието според Матеј, се случува веднаш по крајот на неволјата и е втора пресуда. Опфаќа само живи луѓе кои го преживеале времето на неволја. По неволјите, останаа малку луѓе на земјата, а човекот е редок како златото во Офир (Иса. 13:12). Знаеме дека ако ова време не се скратеше, никој немаше едноставно да го преживее ова време на гнев.

Тука Исус ќе суди и ќе се соочи со правдата со нееврејските народи и ќе одлучи кој ќе учествува во неговото доаѓачко кралство на земјата. Кога Исус им суди на луѓето, „овците“ се ставаат на десната страна на Господ. Токму овие ќе добијат дел од ова кралство, кое е завршено „од“ почетокот на светот (Матеј 25:34). За разлика од црквата, чие ветено кралство е подготвено „пред“ почетокот на светот (Ефесјаните 1: 4). Две различни кралства, до две различни групи на спасение, небесен и земен народ. Но, кој по милениумското кралство, во вечноста, ќе стане стадо и народ.

Што им направи на овие мали браќа

Матеј 25: 35-36 - Бидејќи бев гладен, и ти ми даде храна. Јас бев жеден и ти ми даде да пијам. Бев странец и ме прими. Бев гол и ме посети. Бев во затвор и ти дојде кај мене.

Кога Исус ги одделува овците и козите едни од други, Господ зборува за „овие мали браќа“ со кои луѓето направија разлика. Овие најмлади браќа се прогонуваните Евреи во неволја.

Значи, се чини дека на посебен начин е одлучувачко на кој начин човекот се однесувал кон еврејскиот народ за време на гнев и прогонство, на кој потоа им се суди според нивните дела. Оној што им помогнал на Евреите, ќе ги добие благословите на кралството. За она што им го стори на овие, му го стори и на самиот Господ. Козите лево се оние кои не им помогнале на Евреите и го зеле знакот на theверот. Тие се отстранети на вечна казна во запаленото огнено езеро заедно со Антихристот.

Милениум е свадбена прослава за Израел

Откр. 19: 7-8 - Да се ​​радуваме и да се радуваме и да му дадеме слава, зашто дојде бракот на Јагнето и неговата невеста се подготви. Облече сјајна постелнина. „Постелнината е праведност на светците

Јован 2: 1-11 - На третиот ден имаше свадба во Кана од Галилеја

Johnон дава забрана за претстојната венчавка што ќе се одржи во милениумското кралство. На ова се повикува текстот на Израел, каде што Израел повторно ќе се обедини со Господ.

Третиот ден се споменува на повеќе места во Библијата и претставува слика на милениумското кралство. Исус бил на пат до свадбата, што е модел за месијанското кралство или 1000-годишното кралство, на кое доаѓа Исус на третиот ден. Првите два дена не се споменати и се слика на две илјади години што Евреите живееле во понижување и надвор од дијаспората меѓу неевреите.

Во 6: 1-2 - Дојдете, да се свртиме кон Господ. Зашто тој нè растргна и ќе нè исцели. Тој не погоди, тој исто така ќе не врзува. 2 За два дена (2000 години) тој повторно ќе нè оживее, да, на третиот ден (во 1000-годишното кралство) ќе нè натера да воскреснеме, за да можеме да живееме пред него.

Ветувањето до народот на Израел беше дека Господ ќе го спаси еврејскиот народ 2000 години откако ќе го уништи (уништување на Ерусалим и евреите протерани низ целиот свет). На третиот ден, во Милениумот, Господ ќе ги воспостави и исполни своите ветувања и завети со еврејскиот народ.

Параболата за венчавката на синот на кралот

Матеј 22: 1-14 - „Небесното царство (милениумското царство) е како крал што прави свадба за својот син. Тој ги испрати своите слуги да ги поканат гостите на свадбата, но тие не доаѓаа. Потоа испрати други слуги и им заповеда да им кажат на поканетите: „Мојот оброк е подготвен, моите волови и дебелите телиња се заклани и сè е подготвено“. Дојди на свадба! 5 Но, тие не се грижеа, туку тргнаа по својот пат, еден до својата нива, друг по својата работа.

Ова е парабола наречена свадба на синот на кралот. Царот е Бог, а Синот е Исус. Слугите во текстот се пророците и апостолите, а свадбата е слика на небесното царство (милениумското кралство), каде што невеста на оваа венчавка се месијанските Евреи.

Првата покана беше сè до Исусот на Исус на Голгота. Евреите добиле покана за оваа венчавка многу однапред. Тоа беше свадба што требаше да се одржи во врска со доаѓањето на Месијата кај еврејскиот народ. Кога Евреите не сакале да ја добијат првата покана при првото доаѓање на Исус, кралот испратил други слуги, кои пак ги поканиле Евреите на свадбата. Слугите рекоа дека волот и говедата биле заклани и дека сè е подготвено за да се одржи венчавката. Но, дури и овој пат поканетите не сакаа да дојдат, а некои од поканетите ги убија и кралските слуги. (v 4-6) Тогаш кралот (Бог) се налути и ги испрати своите војници, а нивниот град беше убиен и изгорен (уништување на Ерусалим во 70 година).

Создавањето на создавањето

Римјаните 8: 19-22 - За создавањето со нетрпение го очекува манифестирањето на Божјите деца. Создавањето е ставено под минливост, не по негова слободна волја, туку преку оној што го положи. Сепак, постои надеж дека и создавањето ќе се ослободи од своето ропство за време на пропаста и ќе ја достигне славната слобода на Божјите деца. Знаеме дека целата креација сè уште воздивнува и мачи заедно.

Кога ќе дојде Кралството Израел или Милениумското кралство, тоа значи целосно обновување и спасение за целата оваа земја. Самиот Господ и небесното царство се спушта, што не само што значи дека Господ ќе завладее и дека неговиот збор ќе излезе од Ерусалим, туку и дека самата земја, животните и природата ќе доживеат целосна трансформација.

Славата на Господ и новата состојба ќе влијаат и на типографијата, на дивиот свет, на воздухот и на создавањето на целата земја. Може да се каже дека милениумското кралство е предвкус на небото, што е новата и совршена земја што доаѓа.

Пустината цвета

Исаија 51: 3 - Тој ја прави нејзината пустина како Еден, нејзината пустина како градината Господова.

Сè треба да се стави под нозете на Христос и сè да се сумира во него (Ефесјаните 1:10). За тоа време, целиот свет ќе биде подложен на Христа и ќе видиме обновување на последиците од Падот.

Климата и природата ќе се променат целосно. Пустините ќе процветаат и ќе станат плодна земја, а земјата ќе биде обновена така што ќе биде како Едемската градина и на начинот на кој првично мислел Господ. Проклетството на Еден дека земјата треба да биде проклета, каде што човекот тешко ќе се храни со неа, а земјата ќе носи трн и трн, конечно ќе биде скршена. Земјата повторно ќе стане зелена на начин што го нема направено од Градината на Адам и Ева. Целиот див свет на земјата исто така ќе биде засегнат и ќе видиме како волкот живее со јагнињата, и лавовите и стоката од ѓубриво рамо до рамо. (Иса 11: 6-8)

Земјата на милениумското кралство

Исаија 65:17 - Ете, јас создавам нови небеса и нова земја, и минатото нема да се памети или памети.

Оваа нова земја што Исаија ја опишува тука не е вечност како што прво може да се поверува. Кога Исаија во поглавје 65 го опишува новиот Ерусалим, тоа е опис на времето во милениумското кралство. Тука Господ прави сè ново, и никој повеќе не се сеќава на времето пред или на бурното време што се појави до него. Тоа ќе биде потполно нова земја на многу начини и повторно ќе се родат многу луѓе кои ќе ја наполнат земјата. Господ ќе создаде ново небо и нова земја, каде што праведноста, светоста и самиот Бог ќе живеат со својот народ. И покрај тоа што е иста земја, всушност може да се каже дека претрпела разни трансформации што водат кон земјата што ја имаме денес и онаа што Господ ја создава во идното кралство на земјата.

Првата, втората и третата земја

„Првата земја“ беше на почетокот кога Господ ги создаде небото и земјата. Сè е создадено совршено, и во целосна хармонија во сите аспекти. Но, заради гревот и бунтот на човекот, создавањето се најде под проклетство. „Другата земја“ е од Адам до Ное. И покрај тоа што гревот донел радикални промени, сепак постоела голема разлика во земјата што ја познаваме денес. Човекот живеел многу подолго, а пред поплавата земјата била заштитена на сосема поинаков начин отколку што беше потоа. Целата земја беше како голема стаклена градина, каде што имаше голема вегетација насекаде, дури и на половите. Веројатно, тоа беше само една голема копнена земја. „Третата земја“ беше производ на поплавата. Како гревот, потопот на гревот предизвика радикални промени на земјата. Воздухот се смени и се формираа континентите како што ги знаеме денес. Заштитното небо на пареата беше толку уништено што ултравиолетовите зраци почнаа да ја достигнуваат земјата на високо ниво. Просечната возраст на човекот започна драстично да паѓа. Прво до 120 години, а потоа и околу 70 години.

Четвртата земја

Следниот пат кога ќе доживееме радикална промена на оваа земја и ќе добиеме „четврта земја“ е на видливо враќање на Исус и влегуваме во 1000-годишното кралство. Кога се вратил Исус, ќе видиме и огромни земјотреси и натприродни феномени на небото. Создавањето уште еднаш ќе се воспостави и ќе живее во хармонија. Долините ќе се издигнат, а планините ќе исчезнат. Атмосферата околу земјата ќе се воспостави, така што очекуваното траење на животот повторно ќе се промени. Секој што ќе умре млад, умира само на 100 години. Мртвото Море повторно ќе оживее (Езек. 47: 1-9).

Во Исаија 11 добиваме добра слика за создавањето за време на Милениумот, каде што гледаме и животни и создавањето е променето. Спасот на создавањето е опишан во Исаија 65:17, каде што Исаија гледа „ново небо и нова земја“.

Храмот на милениумот

Хес 40-44 - Храмот на милениумот
Захарија 6:13 И ќе му речеш: Така вели Господ Саваот; Ете, човек чие име е Број. Под него ќе расте и тој ќе го изгради храмот Господов. Тој е тој што ќе го изгради храмот Господов.

Храмот на Господ има и ќе продолжи да игра централна улога за Израел и еврејскиот народ во последните времиња. Можеме да очекуваме уште два храма изградени во Ерусалим. Едниот е храмот што ќе стои под неволја што ќе биде уништен при враќањето на Исус, а другиот е храмот на милениумското кралство. Кога Исус ќе се врати во Израел, Самиот Господ ќе го изгради храмот што ќе биде во милениумското кралство и Тој ќе го гради според прописите опишани во Исаија 40-44. Дури и народите од целиот свет ќе патуваат во Ерусалим за да учествуваат во изградбата на овој храм (Зах. 6:15). За време на тој храм, Господ ќе седи и ќе владее. Теократска влада, каде владее свештенство, а искусните водачи се одговорни за управување, негување, водење и поучување.

Задачата на собранието во 1000-годишното кралство

Отк. 2:26 - Оној што ќе победи и ќе ги чува моите дела до крај, ќе му дадам моќ над народите: и тој ќе управува со нив со железна прачка;
1 Коринтјаните 6: 2-3 - Дали не знаете дека светците ќе му судат на светот? Ако сега светот треба да биде суден од вас, зарем не сте во можност да судите во најмалите случаи? Не знаете ли дека треба да им судиме на ангелите? Дали тогаш нема да можете да судите во секојдневните работи

Liveивееме и го одиме животот со Господ на оваа земја, и многумина од нас можеби не размислуваат многу за фактот дека постои период помеѓу оваа земја и самата вечност, што е месијанското кралство или исто така наречено милениумско кралство. Но, факт е, тоа е важен период и време кога станува збор за исполнување на Господовите ветувања, и сосема уникатно, кога Самиот Господ ќе седне во Ерусалим и ќе царува во праведноста.

Но, дури и ние, црквата Божја, не сме изоставени од оваа ера. И тука Господ има многу посебна задача за нас. Но, тоа ќе биде со поинаква почетна точка од она што го доживуваме денес. Кога влегуваме во 1000-годишното кралство, веќе сме воскреснати или вознесени од звукот на последната труба и веќе сме ја доживеале трансформацијата на нашето тело. Бевме пред судот Христов и ги добивме нашите небесни тела на вечноста. Па, која е точно задачата на црквата во овој временски период?

Судии и ко-регенси

Отк. 5: 9-10 - И тие отпеаја нова песна: Вие сте достојни да го земете свитокот и да му го скршите печатот, зашто сте биле заклани и со својата крв сте купиле за Бога луѓе од сите племиња и јазици, народи и нации. Тие (нас) ги направивте царство, свештеници на нашиот Бог, и тие (ние) ќе царуваат на земјата.

Оваа песна споделена во книгата Откровение ја пеат 24-те старешини. Не можам да видам друг начин освен тоа што оваа избрана толпа ја претставува црквата пред престолот Божји. Ние сме тие што ги купил Бог од сите племиња и јазици, народи и нации. Тој ни направи царство и свештеници за него - со ветување дека ќе владее со него на земјата.

Значи, идните задачи на црквата за време на милениумското кралство, меѓу другото, се судии и совладетели со Христос, во идното Божјо царство на земјата. Ние сме царство на свештеници и ќе бидеме посредник помеѓу Бога и народите овде на земјата. Милениумското кралство има и небесен и земјен дел, а црквата е царство од небото што ќе владее на земјата. Таму ќе владееме со Христа и ќе ги учиме, ќе им помагаме и ќе ги водиме нациите во вистините Господови. Со други зборови, не е во рајот црквата ќе владее со Христос, туку во идното земно царство што Господ ќе го воспостави при неговото враќање.

Господов престол на небото и на земјата

Исаија 33: 5 - Возвишен е Господ, зашто тој живее на високо (небото). Тој го исполнува Сион (Ерусалим) со праведно и праведно.

Постојат безброј ветувања за Месијата, израелското кралство и овој пат на земјата. Во тоа време, Господ ќе ги исполни сите свои ветувања со Израел и еврејскиот народ. За време на милениумот, храмот и престолот Божји ќе бидат во небото и во земниот Ерусалим, каде што ќе стојат престолот Христов и изградениот храм. Престолот Господов ќе застане во Ерусалим, а Исус ќе владее со народите со прачка на правдата. Законот на Господ и неговата реч ќе излезат од Ерусалим и таму луѓето ќе течат. Правдата, мирот и спасението ќе владеат на оваа земја.

Тој што е верен во малите нешта

Матеј 25:23 - Неговиот господар му рече: Браво, добар и верен слуга. Бевте верни во ситниците. Youе те ставам многу повеќе. Внесете во радоста на вашиот господар!
Лука 19: 17 - И царот рече: Браво, добри слуги. Бидејќи сте биле верни во најмалку десет градови, мора да владеете со десет градови

Нашата идна награда на судот Христов исто така ќе биде основа и појдовна точка за задачите што ќе ги добиеме од Господ во милениумското кралство. Многу од првите ќе бидат последни, а последните ќе бидат први. Тој што бил верен во малите нешта ќе биде награден со поголеми задачи и ќе владее со 10 градови на земјата во милениумското кралство. Така, тоа ќе биде врска помеѓу нашата верност и нашите дела за време на нашиот смртен живот и нашите идни задачи за Господ.

Со други зборови, ќе има повторно приоритет во дворот на Христос. Бог кој видел во скриеното, соодветно ќе награди. Многу од оние кои со свои сили изградија позиции и беа воздигнати од луѓе овде на земјата, ќе го изгубат тоа. Во исто време, верувам дека многу од оние што се сметаат најмалку тука на земјата, ќе бидат наградени за управување со своите можности и верни на даровите што им ги дал Бог.

Венци, круни и носии на праведност

2 Тим 4: 7-8 - Сега ме чува круната на правдата

На дворот на Христос, разни видови венци, круни и облека на правдата ќе бидат распределени како награди. Грчкиот збор „стефанос“ што е преведен венец може да значи и круна.

Специјални венци и круни ќе бидат доделени на оние кои воделе добра борба и ја завршиле својата трка. Друг вид венец ќе им биде даден на пастирите од собранието што го чувале собранието Божјо, а третиот на оние кои покажале истрајност во врска со посебните искушенија во животот.

Исто како што Господ ќе му даде и ќе го награди поединецот за неговото одење по земјата, исто така има и општи ветувања и награда на благодатта за секој верник. Овие се ветувања што се однесуваат и на раѓањето на нашето тело, на нашите духовни благослови во Господ и наше доаѓање да владее со Господ за време на Милениумот.

Престанок

Идното Царство Божјо првенствено се занимава со Израел, нивниот повик и обновување. Кога започнува илјадагодишното кралство, секој Евреин ќе се врати во својата вистинска татковина. Господ ќе седне на престолот во Ерусалим и создавањето ќе го доживее преродбата за која долго воздивнуваше. Но, Господовата црква е исто така дел од ова време. Избрани да служат и да владеат со Господ. Willе ни бидат дадени различни задачи и ќе бидеме дел од наградата на благодатта што ја добивме пред судот Христов по занесот. Beе бидеме вклучени до последната битка, каде што сатаната конечно ќе мобилизира сила што ќе се насочи кон Ерусалим. Исто така, ќе видиме како смртта и сатаната се фрлени во огненото езеро и луѓето и злите духови кои ќе бидат судени на големиот бел трон.

Божјиот богат благослов

Mikael Walfridsson


Ditt stöd behövs

Stöd Apg29 genom att swisha in 29 kronor till 072 203 63 74.

Tack!


Respons


Förkorta länk | Antal tecken kvar: 300


ANNONS:Världen idag

Rekommenderas

Stor intervju med Christer Åberg i tidningen Världen idag. "Gud bar Christer efter höggravida fruns död." Både text och video!


Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!


Senaste live på Youtube


Direkt med Christer Åberg


DAGENS

Dagens datum

Vecka 20, måndag 17 maj 2021 kl. 15:29

Dagens bibelord

“[Lovsång till den Outgrundlige] O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar, hur ofattbara hans vägar!” (Romans 11:33)

Dagens namn

Dagens bön

Fader möt var och en idag och omslut dem på alla sidor. Möt också . Jag ber att människor ska ta emot Jesus och bli frälsta. Tack för din stora kärlek och nåd som du har visat oss genom din Son Jesus kristus. Amen.


Så här blir du frälst - räddad

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

Ja!Fadern, Sonen och den Helige Ande är ett

Dessa tre är ett

Bibeln är mycket tydlig. Fadern, Sonen och den helige Ande är tre - och dessa tre är ett!


Jesus var jämlik Gud, blev människa, dog på korset och Gud upphöjde honom

Var så till sinnes som också Kristus Jesus var, vilken, då han var i Guds gestalt, inte ansåg det som en rövad skatt att vara jämlik Gud, utan utgav sig själv, och tog på sig en tjänares gestalt, och blev lik oss människor. Och sedan han hade trätt fram som en människa ödmjukade han sig själv och blev lydig intill döden, ja, intill döden på korset. Därför har också Gud upphöjt honom och gett honom ett namn som är över alla namn, för att i Jesu namn alla knän ska böja sig, deras som är i himlen och på jorden och under jorden, och för att alla tungor ska bekänna att Jesus Kristus är Herren, Gud, Fadern, till ära. (Fil 2:5-11)


Själavårdssamtal

Behöver du gratis vägledning och själavårdssamtal?

☎️ 0381-77 30 80

  • Måndagar 18.00-20.00
  • Tisdagar 09.00 -11.00
  • Onsdagar 09.00-11.00
  • Torsdagar 18.00-20.00

"Det enda som bär är Jesus. Det har Christer Åberg fått uppleva genom livets tuffa utmaningar. Christer är bloggare och författare och driver bland annat apg29.nu". - himlen.tv7


Christer Åbergs böcker

Den längsta natten och Den oönskade

Om Christer Åberg


Senaste bönämnet på Bönesidan

måndag 17 maj 2021 11:21
Bed att Gud beskyddar Israel

Senaste kommentarer

Christer Åberg:


Aktuella artiklarSTÖD APG29
BYTARE: 072 203 63 74
DONERA till Apg29 - bli en månadsgivare
Den bank konto : 8150-5 934 343 720-9
IBAN / BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer information om hur man stöder finns här!

Kontakt
christer@apg29.nu
072-203 63 74

Wikipedia om Christer Åberg

Mer
apg29.se  apg29.com apg29.nu  christeraberg.se

Translate

↑ Upp