DONERA - bli månadsgivare (Paypal) - SWISH: 072 203 63 74

Apg29.Nu

Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
Bönesidan Butik Kristen media Om Info

Sant om F.O. Nilsson

Av: Sigvard Svärd
måndag 8 mars 2021 20:51

Gästblogg

Denna artikel är gästblogg vilket innebär att åsikterna är skribentens egna!

Sant om F.O. Nilsson

Bild: rmx.news.

Sant om F.O. Nilsson detta infobrev hänvisar jag till UR/Sveriges Radio Bildningsbyrån och avsnittet ”tänka mot strömmen: F.O. Nilsson – väckelserebellen”.

Sant om F.O. Nilsson detta infobrev hänvisar jag till UR/Sveriges Radio Bildningsbyrån och avsnittet ”tänka mot strömmen: F.O. Nilsson – väckelserebellen”. Programmet om den förste baptistpredikanten i Sverige, är klart hörvärt med sina historiska axplock om Nilsson och baptismens framväxt – räknat från det första (av vad vi känner till) baptistdopet i september 1848.

Men i samma andetag som jag rekommenderar kulturprogrammet, kan jag inte undvika att också peka på sådant i det som saknar historiskt belägg. Och då tänker jag inte i första hand på, det som blir en del av programmets slutkläm: att med baptismen ”föddes” demokratin som ett socialt och politiskt fenomen i Sverige. För även om det i ett avsnitt inom den profana Bildningsbyrån kan framställas så, var detta inte drivkraften hos F.O. Nilsson eller hos övriga baptister i dopväckelsens begynnelse. Nej, det var studier i Bibeln om tro och dop som tände en apostolisk läro- och frihetseld. Demokrati i all ära, fast den kan också diskuteras i vissa lägen, men det var inte ens ett av målen med den ursprungliga baptismen – då den bröt mot Staten och Kyrkans konventikellag och spädbarnsbegjutning.

Det är beskrivningen av hur det gick för F.O. Nilsson, efter förföljelsen och landsförvisningen som programmets historik fallerar. Att Nilsson någon gång mellan 1865-1868, börjar anamma en slags ”unitarism” (Jesus är inte Gud), om det råder det ingen tvekan. Men sant är inte att baptistpastorn avslutade sitt liv i denna falska lära om gudomligheten. Och jag kommer nu att låta baptisternas eget historiematerial komma till tals, genom att citera ur den gedigna krönikan i ord och bild från 1948: ”Svensk baptism genom 100 år”. I löpande text citerar jag allt på sidan 161 i krönikan:

I HAMN EFTER STORMIG SEGLATS

F.O. Nilsson, den förste baptistpredikanten i Sverige, dog i Houston, Minnesota, U.S.A., den 21 okt. 1881. Därmed var ett verksamt och växlingsrikt liv fullbordat. Fredrik Olaus Nilsson föddes på Vendelsö, Halland, den 28 juli 1809. Vid 18 års ålder blev han sjöman. Under vistelse i Amerika blev han omvänd och slöt sig till metodismen. Efter återkomsten till hemlandet 1839 blev han bekant med Georg Scott (metodistpastor, min anm.) och anställdes genom dennes bemedling som traktat- och sjömansmissionär i Göteborg. Sommaren 1847 förenade han sig (genom ett troendedop den 1 augusti 1847, min anm.) med baptistförsamlingen i Hamburg och blev sedan medlet till den första svenska baptistförsamlingens bildande den 21 sept. 1848 (Borakulla gård nära Vallersvik i Halland, min anm.). För sin baptistiska tro och verksamhet blev han 1850 dömd till landsförvisning (nådeansökan avslogs, min anm.). Efter ett kort uppehåll i Danmark reste han 1853 till Amerika (där han var med och byggde församlingar i ”svenskbygder”, samt erhöll amerikanskt medborgarskap, min anm.). Därifrån återvände han 1860, och inlade (en andra sådan, min anm.) nådeansökan till konung Karl XV. Hans ansökan blev bifallen, och han bosatte sig på nytt i Göteborg, där han 1861 var med om att bilda Göteborgs (officiella, men anm.) baptistförsamling. Inom denna verkade han till 1868, då han efter mycken tvekan reste till Amerika för att predika evangelium bland sina landsmän.

(F.O. Nilsson var tidvis så sjuk fysiskt och psykiskt, att han inte kunde delta i verksamheten. Det får bedömas som sviter efter de många och svåra förföljelser han hade fått utstå för sin radikala tro, men troligtvis också för att han efter hemkomsten till Sverige, inte längre var efterfrågad av den svenska baptismens nya ledare. Flera gånger framförde han önskemål till församlingen i Göteborg om att få avgå som dess föreståndare, men församlingen kände sig så med tacksamhet sammanvuxen med honom, att man inte ville godta hans uppsägelse. Men till slut gick ändå Nilssons bestämda önskan igenom. I slutet av 1868 reste makarna Fredrik och Sofia Ulrika Nilsson från Göteborg till Amerika och bosatte sig i Houston, Minnesota, min anm.).

Tre omdömen

´Under den sista tiden, Nilsson var i Sverige, fick han genomen viss broder se en skrift, nyligen utgiven och riktad mot Kristi gudom. I denna skrift refererades ofta till Theodor Parker. Detta uppväckte hans nyfikenhet, och han beslöt att läsa boken för sig själv. Parkers klyftiga, fastän falska framställningar mot treenigheten voro så snärjande för Nilsson, att han blev något förbryllad. - - - Detta tvivel följde honom även till Amerika, där han slutligen kom att meddela andra något om sina själsstrider. Detta fostrade genast misstankar mot honom hos många - -.´ Dr Frank Peterson, Minneapolis. Minn. U.S.A., i brev till Jacob Byström.

´Broder F.O. Nilsson föreföll mycket trevlig som umgängesmänniska och fortsatte att vara predikant i Houstons svenska baptistförsamlingar ett par tre år eller så. Emedan han var en gammal man och jag ung, kände jag mig icke riktigt fri (föraktfullt beteende mot den gamle ”martyren” anser jag, som sökte ”försoning” och broderskap med den unga generationen, min anm.) att inlåta mig i några djupare andliga samtal med honom.´ John Ongman.

´Enligt vad pappa (bror till F.O. Nilsson, min anm.) berättade, var han nitisk, djärv och företagsam, och han lyckades både enskilt och offentligt i att leda syndare till Kristus. Det sades att på sista tiden slets han av tvivel på en del bibliska sanningar, men hans brev utmärkte sig alltid för en kristlig anda. Kort före sin död sade han till pappa: ´Jag tror på Fadern, Sonen och den helige Ande. Det 53:dje kapitlet hos profeten Esaias är min försoningslära.´ F.O. Nilsson, Turlock, California, om sin farbror Fredrik Olaus Nilsson.

F.O. Nilssons sista brev

´Har tänkt på eder i New Sweden. Hur är det med verksamheten sedan så många år har utflyttat. Och hur har du det på gamla dar. För min del har det ej varit så bra, ty kroppshyddan är bräcklig, dock tror jag att Herren kommer med förlossning, har haft stora frestelser att övergiva allt vad religion är. Men Herren är trofast, och låter oss icke frestas över förmågan. Hos honom är nåd och kärlek. Jesus Christum är mitt enda hopp, på den klippan vill jag vila, som frälst mig. Herren hjälpe mig till sist. Den tillgivne broder F.O. Nilsson.´

(Detta brev skrevs fyra dagar före uppbrottet till en vän, Gustaf Oscar Schillerström i New Sweden, Iowa. F.O. Nilsson hade varit med om att organisera en baptistförsamling där den 23 maj 1854. Brevet hittades omkring år 1930 i adressatens (Gustaf Oscars) svenska bibel av A.G. Lagerqvist.) J. Byström: En frikyrklig banbrytare. L.E. Ahlström: Swedish Baptist Work in Iowa, s. 110-124, 340-385.”

Men som sagt, programmet på Bildningsbyrån om F.O. Nilsson och uppkomsten av baptismen i Sverige, är klart värd att lyssna till – trots de båda bristerna.

Sigvard Svärd
Gästblogg

#F.O. Nilsson #Ur-Baptistisk Pingst #Sigvard Svärd #Historia #Väckelsehistoria

Stöd Apg29 genom att SWISHA:
072 203 63 74

← Förra
Dessa tre är ett

→ Nästa
Du är inte frälst bara för att du är jude muslim eller homosexuell


0 kommentarer


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340Senaste på Youtube


Lindbergarna i Salomonssons Maskinhall Gamla Hjälmseryd - Midsommarmöten

Prenumera på Youtubekanalen


Senaste kommentarerna

Jaana 29/6-22 23:36
Extern länk
Skrevs i Vi går emot uppfyllelsen av vilddjurets märke

Marianne 26/6-22 13:20
Extern länk
Skrevs i Det som hindrar väckelsen

Anonym 22/6-22 06:20
Extern länk Jesus kommer snart!
Skrevs i Gamla Testamentet öppnas - David Pawson


Senaste bönämnet

söndag 3 juli 2022 17:50
Bed jag nu möter min kärlek som jag kan gifta mig med så har vi varandra sedan. Gud hör bön i Jesu namn!
söndag 3 juli 2022 17:41
Bed att jag kommer in på Barnskötare utbildningen på Eslövs folkhögskola nu till augusti som det börjar, bed att studievägledaren Frida Fält hör av sig och antar mig till utbildningen den är på ett å
söndag 3 juli 2022 16:43
Uppvuxen i en dysfunktionell familj fyra syskon mina föräldrar har haft mina bröder som favoriter de kan vara oärliga otrevliga elaka otrogna och såra men de har tagit deras parti jag får ångest över

DAGENS

Vecka 26, söndag 3 juli 2022 kl. 20:09

Online: 80

26861 sidvisningar hittills i dag
(29841 sidvisningar totalt i går)

Namnsdag: Aurora

“Rättfärdighet upphöjer ett folk, men synd är folkens vanära.” - Proverbs 14:34

Bön: Fader möt var och en idag och omslut dem på alla sidor. Jag ber att människor ska ta emot Jesus och bli frälsta. Tack för din stora kärlek och nåd som du har visat oss genom din Son Jesus kristus. Amen.


Be denna bön högt om du vill bli frälst: 
”Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och förlåten och ett Guds barn. Amen.”

Trosbekännelsen 

"JESUS ÄR HERREN"

Rom 10:9 För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst. 

Fil. 2:11 och för att alla tungor ska bekänna att Jesus Kristus är Herren, Gud, Fadern, till ära.


Aktuella artiklar


Rekommenderas

Stor intervju med Christer Åberg i tidningen Världen idag. "Gud bar Christer efter höggravida fruns död." Både text och video!


Erbjudande: Min CD + BOK = 250 krTranslate

Laddningstid av sidan: 0.38 sekunder

↑ Upp