DONERA - bli månadsgivare (Paypal) - SWISH: 072 203 63 74

Apg29.Nu

Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
Bönesidan Chatt Kristen media Om Info Skrivklåda

Följetong

Skyskrapan som kunde ha rasat

Oavsett hur rik någon är så "äger" han bara ett ynkligt litet lagringsutrymme i ett datasystem.

Skyskrapan som kunde ha rasat

"Avskaffa kontanterna och bli Kontantsmart!" överhuvudtaget en förlust för affären. Det är bara de giriga bankerna som tjänar på det.

Av: CashOnly
fredag 1 november 2019 18:17📧

Byggnaden där American Express har sitt huvudkontor i New York har haft olika namn. Three World Financial Center, American Express Tower och senast 200 Vesey Street. Byggnaden är skapad av arkitekten Cesar Pelli och stod färdig 1986. Den skadades vid 11 september-attentatet och fick utrymmas tillfälligt för reparation. Det är en del av byggnadskomplexet World Financial Center. Tidigare granne med gamla World Trade Center med tvillingtornen. 1993 sprängdes en bomb i World Trade Centers ena tvillingtorn. Det var ett misslyckat försök av terrorister att få det ena tornet att rasa på det andra.

Som kuriosa kan nämnas att American-Express-byggnaden tidigare var huvudkontor för den på grund av finanskrisen konkursdrabbade banken Lehman Brothers. Lehman Brothers övertogs efter konkursen av den brittiska banken Barclays. Om det i stället varit ett riktat eller felriktat terrorattentat mot American Express hade det troligen blivit ett ramaskri. American Express är nämligen de rikas kortföretag. Kanske hade de i extremfallet inte längre varit rika eftersom deras digitala pengar vore pura väck vid en möjlig samordnad terroraktion mot banker, datacentraler och andra finansföretag.

I den kontantlösa världen är alla "lika". De kontantlösa kontona är datamässigt lika stora. 

Skyskrapan som kunde ha rasat förlorar 100 kronor vid en kontantlös kollaps medan "Rikard Rik" kanske förlorar miljoner. Man kan jämföra med papperslappar på vilka det står hur mycket personen äger. Papperslappar går att skriva annat på men de datorbaserade kontona är vid en kontantlös och bankmässig katastrof helt värdelösa. Oavsett hur rik någon är så "äger" han bara ett ynkligt litet lagringsutrymme i ett datasystem. Kontanter och inte minst guld och silver är däremot proportionella till sitt nominella, fysiska och verkliga värde.

Hade det under lite andra förutsättningar (bomb eller flygplan) varit möjligt att få ett av tvillingtornen (medvetet eller av misstag) att falla åt sidan och krossa American Express Tower? Vad är sannolikheten att ett terrorkapat flygplan (medvetet eller av misstag) hade kunnat ramma American Express huvudkontor i stället för ett av tvillingtornen i World Trade Center? Hur hade det påverkat American Express, dess kontokortskunder, världen och synen på kontantlösheten? Författaren är inte kvalificerad att svara på någon av dessa frågor men däremot att ställa dom. Allt visar hur sårbara de centraliserade kontantlösa systemen är med sina oskyddade huvudkontor och datacentraler.

Vilket lögnaktigt sätt att uttrycka sig!

Här ett litet exempel från för några år sedan i en kvällstidningsartikel där både tidningen och Riksbanken uttrycker sig felaktigt och manipulerar läsarna. Det var i Aftonbladet sista september 2010. I artikeln kan man också läsa att kontanterna faktiskt ökade fram till 2008 vilket däremot är en intressant uppgift. Resten är propaganda. "Riksbanken tror att kreditkorten håller på att konkurrera bort sedlar och mynt" skrev tidningen. Tidningen blandade till att börja med troligen ihop begreppen kreditkort och kontokort här.

En företrädare för Riksbanken påpekade att kontanterna hade minskat åratals i rad. Det här var på den tiden då femtioöringarna

stod i begrepp att försvinna. Trots att man i artikeln fick lära sig att det är Riksdagen som ogiltigförklarar mynt och Riksbanken som förändrar betalsystemet så får man i artikeln intrycket att förändringen av mångden kontanter är en spontan lösryckt utveckling. Sedan den tiden har banker, politiker och Riksbanken styrt kontantborttagandet med järnhand genom riksdagsbeslut, manipulering och propagada. Det här är som om den organiserade brottsligheten skulle "förutspå" att det kommer att bli fler brott och sedan gå ut och utföra de brotten som man tidigare "förutspått".

Läsaren kanske tycker att jag gör en höna av en fjäder. Men det här lilla avsnittet är också menat som en liten lektion i att läsa kritiskt. Vad står det egentligen? Stämmer det? Hur försöker man manipulera läsaren? Så borde man alltid läsa för att inte bli lurad. Efter varje artikel man läser borde man i fem minuters stillsamhet fundera över om det som skrivs egentligen stämmer. Ofta kan man då genom en inte speciellt djup analys komma fram till att det inte gör det. Det är inte speciellt svårt att förutsäga framtiden när man själv skapar den.

Manipulerande ord

Något som bör nämnas är den "lek med ord" som den kontantlösa propagandan använder. Man säger kontantfritt eftersom det låter mer positivt och får kontanter att framstå som något närmast pestsmittat. Själv har jag genomskådat bluffen och använder alltid ordet kontantlöst. Det kan jämföras med skillnaden på orden rullstolsbunden och rullstolsburen. Men i det senare fallet har språket ändrats till det bättre.

Enda praktiska nyttan man har av ordvrängeriet med att använda ordet kontantfritt är om man för tillfället vill söka på positivt vinklad kontantlös information (läs propaganda). Då kan man söka på ordet kontantfritt i stället för kontantlöst. Medveten naturligtvis om att många inte lika indoktrinerade kontantlösa anhängare också ibland använder ordet kontantlöst.

Ett ofog är att använda det engelska ordet cash (kontanter) när det egentligen handlar om helt kontantlös teknik. Bäst på att våldta svenska språket är nog Swedbank och andra som i likhet med banken använder ordet kontantsmart. Här ett citat från Swedbanks hemsida.

"Passa på att ta ut pengar på ditt bankkort när du handlar i affären. Då slipper du ett extra ärende till banken. Du kan naturligtvis också ta ut pengar i uttagsautomater. Men det är inte lika kontantsmart."

En om möjligt ännu dummare uppmaning från Internet fullbordar dumspråket.

"Avskaffa kontanterna och bli Kontantsmart!"

Av resonemanget kan man alltså förstå att det att vara kontantsmart är att använda så lite kontanter som möjligt eller helst inga alls. Med denna dåliga ordlogik skulle ordet motionssmart betyda att röra sig så lite som möjligt. Att vara matsmart skulle innebära att svälta sig till döds. Ser ni hur man försöker manipulera oss med språket?

Vem hinner ta ut pengar på lunchen?

Låt oss repetera Swedbankcitatet i förra avsnittet.

"Passa på att ta ut pengar på ditt bankkort när du handlar i affären. Då slipper du ett extra ärende till banken. Du kan naturligtvis också ta ut pengar i uttagsautomater. Men det är inte lika kontantsmart."

Man talar inte om att man i stället förlorar tid alternativt måste göra irriterande många uttag genom att ta ut pengar i affär eller automat. Banken finns ofta i närheten av en affär. Vid bankomaten och affären är det också köer. På banken blir köerna kortare och bankdiskarna färre ju mer man lyckas manipulera folk att ta ut pengar på annat håll. Det är inte heller meningen att man i onödan ska behöva köpa ett paket blöjor i affären och släpa runt på bara för att kunna få kontanter. Ju mer folk börjar köpa en chokladkaka och sedan be om 200 kronor i kontanter desto mer gnäll blir det från butikerna och det faktiskt med rätta. "Bankuttagen" i kassan är

"Avskaffa kontanterna och bli Kontantsmart!" överhuvudtaget en förlust för affären. Det är bara de giriga bankerna som tjänar på det. Tyvärr är det en anledning till att affärerna tjatar om kontokort. Det är mest praktiskt att ta ut kontanter i banken. Då kan man i bästa fall ta ut hela månadens överskott vid ett enda tillfälle.

Tyvärr har bankernas öppettider och för få bankdiskar under en längre tid gjort att arbetande personer haft svårt att själv hinna ta ut pengar på lunchen eller efter arbetet. Ofta har banken bara en enda bankdisk där det i bästa fall går att ta ut kontanter. Tidigare fanns det både två och tre. I till exempel livsmedelsbutiker är det en självklarhet att man öppnar en extra kassa när det är lång kö. Varför skulle banken inte göra likadant? Extra arbetsplatser i banken är även en fördel om något skulle krånga eller dra ut på tiden.

Svårigheterna med att ta ut pengar i banken betyder inte att bankomaten och affären är bra alternativ. Det visar bara att man medvetet styrt allt dithän. Inte minst är uttag i banken säkert. Ska jag dessutom drista mig att vara lite arbetsmarknadspolitisk så skulle folk jobba bättre med kortare arbetsdag och längre lunch då ärenden kunde utföras. Vad hände med den där föreslagna sextim- marsdagen egentligen?

Bevaknings- och säkerhetsföretag

Vem har inte otaliga gånger sett mannen eller kvinnan i mörka arbetskläder som bär omkring på kraftiga säkerhetsväskor med kontanter. Företagens historia är trådar av uppköp och sammangåenden. Ett exempel är bevakningsföretaget ABAB (grundat 1964) som efter några år blev Partena Security. Partena Security har i tur och ordning sålts till Sodexho (Frankrike), Falck (Danmark) och Group 4 Securicor (Storbritannien).

Group 4 Securicor är nog mer känt under sin förkortning G4S och att företagets värdedepå i Sverige blev rånad vid helikopterrånet. Brittiska moderbolaget G4S är världens största säkerhetsföretag. Internationellt är detta företag verksamt i mer än 100 länder.

Företaget är uppdelat i flera delverksamheter.

Allmänt känt är ju Securitas med huvudkontor i Stockholm och verksamhet i många länder. Företaget har haft flera namn och grundades 1934 i Helsingborg av Erik Philip-Sörensen som Hälsingborgs Nattvakt. Logotypen består delvis av tre röda prickar som symboliserar ärlighet, vaksamhet och hjälpsamhet. Det var Melker Schörling som runt 1990 gjorde Securitas internationellt. Runt millenieskiftet köper Securitas upp de två stora amerikanska säkerhetsföretagen Pinkerton och Burns.

Securitas delades upp då grundaren sålde det till två söner. Det som nu heter G4S är den utländska delen av "Securitassönernas arv" (läs köp). G4S hette i Sverige tidigare Falck Security. Man fick sitt huvudkontor i Falckhuset i Stockholm. Falck Security är känt i samband med rättsfallet som kallas Falckmålet eller Klottermålet. Detta hade anknytning till mutor och Stockholms Lokaltrafik.

Företaget Loomis ursprung kan ledas tillbaka till när amerikanen Lee Loomis grundade Cleary Creek Comercial Company som fraktade guld och förnödenheter i Alaska. Loomis företag för transport med bepansrade bilar (världens första var en av dom) köpte upp ett liknande företag från Wells Fargo. I början av 2000-talet införlivas detta sammanslagna företag med Securitas. Loomis är alltså ursprungligen ett amerikanskt företag som längre fram i tiden blev ett Securitasföretag.

De två största kontanthanteringsföretagen vad gäller sedlar är numera Loomis och norska Nokas. En mycket stor del av ansvaret för de viktiga kontanterna och deras hantering har alltså två

grannländer. Norge och (som vi ska se senare i boken) Finland genom att Sverige låter ett privatiserat finskt myntverk tillverka svenska kontanter. Det är vansinne att inte ha fullständig och nationell statlig kontroll över kontanterna i och genom Sverige.

Nokas grundades 1987 som Vakt Service av Heine Wang. Verksamheten bedrivs främst i Norden och huvudkontoret ligger i Tönsberg. Nokas Bevakning i Göteborg hette tidigare Skandia Bevakning. Nokas Värdehantering i Sverge hette tidigare G4S. Nokas äger också det 1995 grundade Svensk Bevakningstjänst (SBT) vilket blev det tredje största bevakningsföretaget i Sverige. Mynthanteringen sköts ofta av mindre företag. Sverige har varit inblandat i en avsevärd del av kontanthanteringen i världen. Allt

hänger alltså på något sätt samman, Securitas-G4S-Falck-Loomis- Nokas.

Ibland hänger säkerhetsföretag och uppfinningar samman. Kjell Lindskog grundade 1995 företaget SQS Security Qube System. Lindskog uppfann en säkerhetsväska med bläck och elektronik vilket hans företaget var först med att använda. Säkerhetstekniken har innefattat GPS och kodning av bläcket. Lindskog har även byggt tävlingsbilar och uppfunnit varianter av tennisracketar och slalomstavar. Denna genomgång av företag och deras inbördes samband har säkert varit lika förvirrande för läsaren som det var för författaren i början.

Skåpbilarna som fraktar kontanter basunerar övertydligt ut med stora bokstäver att här står en bil från Securitas eller Loomis. Man vill förstås skylta med sina företagsnamn. Men med sund helt statlig kontanthantering skulle man kunna använda neutrala omärkta bilar som inte drar uppmärksamheten till sig. Ingen ska egentligen se om det är en värdetransportbil eller en bil full med fruktlådor. Personalen skulle inte heller behöva ha arbetskläder märkta med något kontanthanteringsföretags namn. De ska kunna legitimera sig på ett säkert sätt. Sedan lär sig äffärerna snart att känna igen sin egen "kontantsnubbe". En tredje förbättring vore att göra säkerhetsväskorna lite mer neutrala och "osynliga".

Här finns mycket att lära av verklighetens spionverksamhet. Där kör man inte runt i uppseendeväckande sportbilar a la James Bond. Bilarna är på utsidan menlösa familjebilar men under skalet döljer sig ett motormässigt fullfjädrat och välskött maskineri. Menar alltså inte att man alltid ska köra runt kontanter i vanliga personbilar. Skåpbilar är naturligtvis oftast mer praktiska. Den statliga kontantverksamheten skulle bara tillåtas gå jämnt upp ekonomiskt men staten måste naturligtvis vara beredd att genast

skjuta till nya pengar om det behövs. Bankerna skulle hindras från att överutnyttja kontanthanteringssystemet vilket skett tidigare.

EMV - "triss i dödskallar"

EMV är en global standard för främst kortbetalningar. Den används även vid mobilbetalningar om mobilerna innehåller motsvarande teknik. Andra typer av mobilbetalningar har teknik som liknar EMV. Standarden kan ha olika namn i olika länder och gäller även för kontaktlös teknik där avläsning sker på avstånd från kortläsaren. Standarden kräver att både vanliga kort med chip och kontaktlös teknik fungerar samtidigt. Det är ett sätt att komma bort från kort med magnetremsa. EMV är förkortning för Europay, MasterCard och Visa vilka var de företag som ursprungligen utvecklade standarden. Tekniken användes första gången i Frankrike 1992.

På ett EMV-kort har magnetremsan alltså alltid ersatts av chip och en pinkod krävs. Pinkoden kan matas in antingen via en kortläsare, via en liten display på kortet eller via ett programvarumässigt "inbyggt tangentbord" lagrat på själva kortet som visas på läsande apparatur. MasterCard och Visa tvingar över säljande företag till denna nyare teknik genom att handlare som använder den gamla magnetremsetekniken hålls ekonomiskt ansvariga vid bedrägerier. Detta har konstigt nog inte accepterats av USA självt som enda land i världen. Visa har arbetat för att påskynda övergången till EMV-tekniken i USA bland annat genom

18 EMV - "triss i dödskallar" något som kallas Technology Inovation Program. Certifiering genomförs av något som kallas EMVCo.

CashOnly


Ditt stöd behövs

Stöd Apg29 genom att swisha in 29 kronor till 072 203 63 74.

Tack!


Respons

Ställ en fråga om artikeln


Förkorta länk | Antal tecken kvar: 300


ANNONS:
Himlen TV7

Rekommenderas

Stor intervju med Christer Åberg i tidningen Världen idag. "Gud bar Christer efter höggravida fruns död." Både text och video!


Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!


Senaste live på Youtube


Direkt med Christer Åberg


DAGENS

Dagens datum

Vecka 19, lördag 15 maj 2021 kl. 14:03

Dagens bibelord

“Liksom du inte vet vart vinden far eller hur benen bildas i moderlivet, så förstår du inte heller Guds verk, hur han gör alltsammans.” (Ecclesiastes 11:5)

Dagens namn

Dagens bön

Fader möt var och en idag och omslut dem på alla sidor. Möt också . Jag ber att människor ska ta emot Jesus och bli frälsta. Tack för din stora kärlek och nåd som du har visat oss genom din Son Jesus kristus. Amen.


Så här blir du frälst - räddad

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

Ja!Fadern, Sonen och den Helige Ande är ett

Dessa tre är ett

Bibeln är mycket tydlig. Fadern, Sonen och den helige Ande är tre - och dessa tre är ett!


Jesus var jämlik Gud, blev människa, dog på korset och Gud upphöjde honom

Var så till sinnes som också Kristus Jesus var, vilken, då han var i Guds gestalt, inte ansåg det som en rövad skatt att vara jämlik Gud, utan utgav sig själv, och tog på sig en tjänares gestalt, och blev lik oss människor. Och sedan han hade trätt fram som en människa ödmjukade han sig själv och blev lydig intill döden, ja, intill döden på korset. Därför har också Gud upphöjt honom och gett honom ett namn som är över alla namn, för att i Jesu namn alla knän ska böja sig, deras som är i himlen och på jorden och under jorden, och för att alla tungor ska bekänna att Jesus Kristus är Herren, Gud, Fadern, till ära. (Fil 2:5-11)


Själavårdssamtal

Behöver du gratis vägledning och själavårdssamtal?

☎️ 0381-77 30 80

  • Måndagar 18.00-20.00
  • Tisdagar 09.00 -11.00
  • Onsdagar 09.00-11.00
  • Torsdagar 18.00-20.00

"Det enda som bär är Jesus. Det har Christer Åberg fått uppleva genom livets tuffa utmaningar. Christer är bloggare och författare och driver bland annat apg29.nu". - himlen.tv7


Christer Åbergs böcker

Den längsta natten och Den oönskade

Om Christer Åberg


Senaste bönämnet på Bönesidan

lördag 15 maj 2021 08:58
Jesus hjälp,kom med din frid. I Jesu namn.Amen!💛🙏

Senaste kommentarer

Christer Åberg:


Aktuella artiklarSTÖD APG29
BYTARE: 072 203 63 74
DONERA till Apg29 - bli en månadsgivare
Den bank konto : 8150-5 934 343 720-9
IBAN / BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer information om hur man stöder finns här!

Kontakt
christer@apg29.nu
072-203 63 74

Wikipedia om Christer Åberg

Mer
apg29.se  apg29.com apg29.nu  christeraberg.se

Translate

↑ Upp