DONERA - bli månadsgivare (Paypal) - SWISH: 072 203 63 74

Apg29.Nu

Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
Bönesidan Butik Kristen media Om Info

Vad ska dagens profetia innehålla för att vara sann?

Av: Christer Åberg
söndag 6 mars 2022 21:23

Profetian i nya testamentet

Vad ska dagens profetia innehålla för att vara sann?

1 Kor 14:3. Men den som profeterar talar för människor till uppbyggelse och förmaning och tröst för dem.

Paulus undervisar församlingen i Korint vad en sann profetia ska innehålla.

  1. Uppbyggelse
  2. Förmaning
  3. Tröst

Detta tål att tänkas på när det gäller dagens profeter i Sverige som tycker om att profetera dom. Dessa profeter låter som gamla testamentets profeter i sitt språkbruk och vokabulär. Men vi lever inte i gamla testamentet idag. Vi lever i nya testamentet.

Jesus har kommit, dött och uppstått och han lever i dag. Idag finns det frälsning genom tro av Guds nåd i Jesus Kristus. Innehåller inte dagens profetia uppbyggelse, förmaning och tröst så är den inte från Gud!

Profetian ska uppbygga församlingen

1 Kor 14:4. Den som talar i tungor bygger upp sig själv, men den som profeterar bygger upp församlingen.

Paulus säger att den som profeterar bygger upp församlingen. Vänta! Ger han inte dom?! Nej, han bygger upp! Lägg märke till vad det är för någonting han bygger upp: Församlingen! Hans profetia riktar sig till församlingen som ska byggas upp.

Lägg också märke till att hans profetia inte riktar sig utanför församlingen.

1 Kor 14:22. Alltså är tungotal ett tecken, inte för dem som tror utan för dem som inte tror, men profetian är inte för dem som inte tror utan för dem som tror.

Profetian är inte till för de ofrälsta. Den är till för de frälsta som tror på Jesus. Det är de som redan är frälsta som ska uppbyggas, förmanas och tröstas. En som inte är frälst kan inte byggas upp, han måste ju först bli frälst. Sedan kan han bli uppbyggd.

Av det här förstår vi att profetians gåva ska användas i församlingen, inte utanför. Den som profeterar ska alltså verka i församlingen.

Gamla testamentets profeter

Dagens profetia ska inte efterlikna gamla testamentets profetior. Vi lever i det nya testamentet. Låt oss bära fram nytestamentliga profetior och bygga upp varandra och församlingen.

Hebreerbrevet säger att Gud talade till våra fäder genom profeterna. Men han talar inte i dag genom profeterna. I dag talar han till oss genom sin Son.

Hebr 1:1 I forna tider talade Gud många gånger och på många sätt till fäderna genom profeterna. 2 I dessa sista dagar har han talat till oss genom Sonen, som han har satt till arvinge över allt. Genom honom har han också skapat universum.

Vi ska alltså inte efterlikna gamla testamentets profeter. Det finns nytestamentliga profeter, men de ska inte förväxlas med gamla testamentets. De har inte lika hög dignitet som gamla testamentets.

Guds vilja

För att få veta Guds vilja ska du inte gå till profeterna som de gjorde i gamla testamentet. I dag går du direkt till Gud genom Jesus Kristus. Du ska inte ha några mellanhänder.

Dessutom har du i dag tillgång till hela Guds talade ord – Bibeln. I Bibeln talar Fadern, Sonen och den Helige Anden. Om någon profeterar något som inte stämmer med Bibeln ska du inte befatta dig med det.

Andens gåvor

Profetia är en av Andens nådegåvor. Och eftersom det är den helige Ande som verkar i brukande av denna gåva så blir Jesus alltid förhärligad.

Joh 16:14. Han [den Helige Ande] ska förhärliga mig [Jesus], för av mitt ska han ta och förkunna för er.

Blir Jesus inte förhärligad så är profetian inte från Gud.

Med tanke på detta förstår vi lättare bibelordet 1 Kor 12:3.

1 Kor 12:3. Därför vill jag låta er få veta att ingen som talar i Guds Ande säger: Förbannad är Jesus, och att ingen kan säga att Jesus är Herren utom genom den Helige Ande.

Då man talar i Guds Ande bekänns alltid Jesus som Herren.

Nu vet du hur man bedömer en nytestamentlig profetia.

1 Thess 5:20. Förakta inte profetior.

1 Thess 5:21. Pröva allt, behåll det som är gott.

Christer Åberg

#Profetia #Gamla testamentet #Profeter

Stöd Apg29 genom att SWISHA:
072 203 63 74

← Förra
Elementärt om dop och medlemskap i pingstförsamling - Sigvard Svärd

→ Nästa
Rykten om krig och Jesu återkomst


10 kommentarer


Berndt Isaksson 07/3-22 14:26
Du har helt rätt i detta Christer! Mycket bra skrivet.

Mvh
Berndt Isaksson
Sofia 07/3-22 15:14
Tack Christer! Betyder det att man inte behöver tro på skrämmande profetior från 50 och 60-talet om kommande krig i Sverige?
Bertil Rosenius 07/3-22 16:17
Vad gör du då med ex Birger Claessons bok "Dom över Sverige"?

Christer Åberg 07/3-22 19:04
Birger Claessons bok är inte Bibeln. I slutet av artikeln citerade jag att man ska pröva allt och behålla det goda. Stämmer Claessons bok med Bibeln?
Christer Åberg 07/3-22 19:12
Läs här Birger Claessons bok Dom över Sverige: Extern länk
Bertil Rosenius 07/3-22 20:24
Förståndigt svara Christer 🙂
Andy S 08/3-22 08:17
Intressant läsning bra Christer 😊👍

”Många skall säga till mig på den dagen: Herre, Herre, har vi inte profeterat med hjälp av ditt namn och med hjälp av ditt namn drivit ut onda andar och med hjälp av ditt namn gjort många kraftgärningar? All profetia är inte från Gud vi prövar mo
Kjell 08/3-22 11:57
Detta är bönesvar!

Stort tack!

Hoppas att många kommer till insikt tack vare denna artikel.

/Kjell
Ulrika4 09/3-22 17:20
Claesson skrev i sin bok: "och många är de, som skall räddas för evigheten genom denna nöd."

Nog har vi vid det här laget fått lära oss hur vi räddas för evigheten? Ja, genom tron på Jesus. Ingenting annat och inte då heller genom "Claessons nöd".

Jättefin artikel här ovan om nutidens profetio
Ulla-Karin 2/5 22 02/5-22 14:36
Har nyss läst om Dom över Sverige av Birger Claessons. Förstår inte varför Jesus skulle vissa honom så noga hur stad för stad i Sverige utplånas helt och även hur det går till med. Vad är det för tröst och uppbygnad till oss?Jag blev skrämd, tror på Jesus och vill känna hopp o kärlek , trots krig Ulla-Karin 🙏😊


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340Senaste på Youtube


Direkt med Christer Åberg

Prenumera på Youtubekanalen


Senaste kommentarerna

Mats 12/8-22 15:21
Tack Jesus för ditt offer på korset….En kärleksfullare gärning för oss syndare har aldrig och kommer aldrig ske… Tack käre Jesus för att jag får nåd , en nåd och kärlek som jag är helt oförtjänt av. Vi är många som ser de yttersta dagarna närmar sig sitt slut. Herre var med mig och min broder Stefan när vi döps i havet i morgon…..
Skrevs i 67 bibelord om Jesu kors

Sven Thomsson 25/7-22 09:41
Bra budskap Holger. Det år sådant här som människor behöver få veta och inte minst många kristna som inte inser faran med yoga och annat ockult. Vi som tror på Jesus måste bli så fyllda av den helige Ande och kraft så att vi kan stå emot detta och beklädda med kraft så att vi kan driva bort Satan och "driva främmande härar" på flykten.
Skrevs i Hon är ett av den onda andevärldens redskap

Bjarne Andersson 24/7-22 21:10
Den här visar mer vad som kommer framöver! Extern länk
Skrevs i Hon är ett av den onda andevärldens redskap


Senaste bönämnet

måndag 15 augusti 2022 00:12
Jag ber om förbön för min man och vårt äktenskap. Om Guds hjälp och vishet att förstå varandra och att undvika onödiga konflikter. Tacksam för förbön!
söndag 14 augusti 2022 22:30
Tack för att ni bad för Daniel och Kalle bilresan till Kolmården gick bra. Dom kom hem lungt och fint 🙏💕
söndag 14 augusti 2022 22:25
Be för mig för alla plan i livet gud vet. Be även för min familj och om blodetsbeskydd. Beom frihet för oss alla och gud leder mig rätt. Be även för ekonomin.

DAGENS

Vecka 33, måndag 15 augusti 2022 kl. 05:12

Online: 95

6056 sidvisningar hittills i dag
(36586 sidvisningar totalt i går)

Namnsdag: Stella och Estelle

Brevet till Laodicea Och skriv till ängeln för församlingen i Laodicea: Så säger han som är Amen, det trovärdiga och sanna vittnet, upphovet till Guds skapelse:” - Revelation 3:14,20

Bön: Fader möt var och en idag och omslut dem på alla sidor. Jag ber att människor ska ta emot Jesus och bli frälsta. Tack för din stora kärlek och nåd som du har visat oss genom din Son Jesus kristus. Amen.


Be denna bön högt om du vill bli frälst: 
”Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och förlåten och ett Guds barn. Amen.”

Trosbekännelsen 

"JESUS ÄR HERREN"

Rom 10:9 För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst. 

Fil. 2:11 och för att alla tungor ska bekänna att Jesus Kristus är Herren, Gud, Fadern, till ära.


Aktuella artiklar


Rekommenderas

Stor intervju med Christer Åberg i tidningen Världen idag. "Gud bar Christer efter höggravida fruns död." Både text och video!


Erbjudande: Min CD + BOK = 250 krSTÖD APG29
Swish: 072 203 63 74 
Paypal: https://www.paypal.me/apg29 
Bankkonto (Swedbank) 
Clearing: 8150-5 Kontonummer: 934 343 720-9 
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS

Translate

Laddningstid av sidan: 0.38 sekunder

↑ Upp