Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Jesus sätter dig fri från hatet

Christer Åberg
2024-03-22 12:15

Undervisning

Hat

Hat är en kraftfull känsla som kan förstöra relationer och orsaka stor skada. I Bibeln varnar Jesus oss för att hata och uppmanar oss istället att älska våra fiender. 

Hatets ursprung

Hat har funnits sedan syndens början. I Första Johannesbrevet 3:15 står det: 

Var och en som hatar sin broder är en mördare, och ni vet att ingen mördare har evigt liv bestående i sig. (1Joh 3:15)

 Hatet härstammar från den onda och kan snabbt förvandlas till handlingar som skadar andra.

Konsekvenserna av hat

Hat leder till separation och förstör gemenskapen mellan människor. 

Matt 5:21-22: Ni har hört att det blev sagt till dem i forna tider: Du skall inte dräpa, och den som dräper, han blir skyldig under domen. Men jag säger er, att var och en som blir vred på sin broder utan giltigt skäl, han blir skyldig under domen, och den som säger: Ditt dumhuvud till sin broder, han är skyldig inför Stora rådet. Men den som säger: Din dåre, han är skyldig till helvetets eld.

I Matteusevangeliet 5:21-22 varnar Jesus för att hat kan leda till dom och rättfärdig vrede från Gud. Det förgiftar våra hjärtan och hindrar oss från att leva i harmoni med Guds vilja.

Jesu lära om kärlek och förlåtelse

Jesus lärde oss att älska våra fiender och be för dem som förföljer oss (Matteusevangeliet 5:44). 

Matt 5:44: Men jag säger er: Älska era fiender, välsigna dem som förbannar er, gör väl mot dem som hatar er, och be för dem som hånar er och* förföljer er,

Genom sin undervisning och sitt exempel visade Jesus oss att kärlek och förlåtelse är vägen till sann frihet och fred.

Luk 23:33-34: Och när de kom till det ställe som kallas Huvudskalleplatsen, korsfäste de honom och förbrytarna där, den ene på den högra sidan och den andre på den vänstra. Då sa Jesus: Fader, förlåt dem, för de vet inte vad de gör. Och de delade hans kläder mellan sig och kastade lott om dem.

Befrielsen från hat genom Jesus

Genom sin död och uppståndelse erbjöd Jesus oss befrielse från syndens bojor, inklusive hatet. I Galaterbrevet 5:1 uppmanas vi att stå fasta i den frihet som Jesus har gett oss och inte återigen bli fångar av hatets bördor.

Gal 5:1: Stå därför fasta i den frihet som Kristus har frigjort oss till* och låt er inte på nytt fångas under ett träldomsok.

Jesus Förvandlande Kärlek

Jag tror inte att vi i oss själva kan leva i kärlek och undvika hat; vi måste möta honom som kan förvandla och ge oss kärlek: Jesus Kristus. Jesus säger i Bibeln att han är världens ljus, och när vi tar emot honom flyttar ljuset in i våra liv och mörkret fördrivs.

Johannes 8:12 lyder: 

"Sedan talade Jesus till dem på nytt och sa: Jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ska ha livets ljus." 

När ljuset - Jesus Kristus - kommer in i oss, blir vi också världens ljus!

"Ni är världens ljus. Inte kan en stad döljas, som ligger på ett berg." (Matt 5:14)

Hat är en kraft som kan förstöra och skada, men genom Jesu kärlek och förlåtelse kan vi befrias från dess bojor.

Apg 9:1-5: 1 Men Saulus, som fortfarande andades hot och mordlust mot Herrens lärjungar, gick till översteprästen och bad honom om brev till synagogorna i Damaskus, så att om han fann några som hörde till "den vägen", vare sig män eller kvinnor, skulle han kunna föra dem bundna till Jerusalem. Men när han på sin resa närmade sig Damaskus, så strålade plötsligt ett ljussken från himlen omkring honom. Och han föll till marken och hörde en röst som sa till honom: Saul, Saul, varför förföljer du mig? Då sa han: Vem är du, Herre? Och Herren svarade: Jag är Jesus, den du förföljer, det är svårt för dig att spjärna mot udden.

Saulus hatade de kristna och förföljde dem, men i själva verket var det Jesus som han hatade och förföljde. När han sedan mötte Jesus och upplevde hans livsförvandlande kärlek, fick han ett helt nytt liv. Hotet och mordlusten släppte sitt grepp om honom, och han fann kärlek till Jesus och sina medmänniskor. 

Han antog sedan namnet Paulus, förde många till Jesus och skrev flera böcker i Bibeln. Det är ett tydligt exempel på hur Jesus kan förvandla en hatisk person som andas hot och mordlust till att bli fylld av Guds kärlek.

Christer Åberg

#Hat #kärlek #Frihet #Befrielse #Ljuset #Mörker #Bojor

Dela:

2 kommentarer

Lars-goran Marklund - 22/03-24 18:50
"Tron" kan förvandla en människa . (Man ej ha begärelse till synd),Tankarna och hämdbegär kan💖Jesus befria hjärtat ifrån. Ingen får frid om inte ❤️Gud förbarmar sig. Med vänlighet kommer man långt. Man ska aldrig bruka våld. Bättre sent än aldrig.
Bra ❤️❤️❤️


Andy Svensson - 23/03-24 08:19
Så underbart att läsa. Jag var i min hemstad i veckan och kände hur Guds kärlek har förvandlat mitt liv från grov kriminalitet och droger. Från att hata till att älska. Jag hade några på min lista att avrätta men Guds kärlek frälste mig .


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det torsdagen den 18 juli 2024, vecka 29 och klockan är 01:46. Fredrik och Fritz har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-07-17 22:26
Ber att ung familj får frid och inte stressar sönder sig.

0 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Matteus 1:1 - Kommentar

Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg

Donald Trump skjuten på valmöte i Pennsylvania

Hur blir man Guds barn?

Christer Åberg berättar om sin frälsning i vekkelseteltet i Stockaryd

Målle Lindberg, 95, sjunger och talar om himlen i tältet i Stockaryd

Halleluja Jesus är min vän - Sång med Christer Åberg i tältet i Stockaryd

Historisk kväll med Målle Lindberg, 95, i tältet i Stockaryd

Är alla Guds barn enligt Bibeln?

Gud blev människa


Senaste kommentaren

Andy Svensson - 16/07-24 13:06
Joe Biden sa 5 dagar innan Trump blev skjuten den 13 att sätta Trump i sikte. Siffran fem i Bibeln står för död och siffran 13 för otur . Vi lever i en förvriden värld och behöver visdom från Gud . Som Lars-Göran skrev lös Bibeln och bli vis 😊👍🏽

Skrevs i Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM