Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Kvinnan tige i församlingen?

Christer Åberg
2024-09-02 12:13

Undervisning

Kvinnan tige i församlingen?

Det finns många exempel i Bibeln där kvinnor talade och spelade viktiga roller i den tidiga kristna gemenskapen. Dessa exempel visar att kvinnor inte bara var aktiva deltagare utan också viktiga budbärare och ledare i olika sammanhang. 

Kvinnorna

Den samariska kvinnan vid Sykars brunn:  Hon samtalade med Jesus och blev en budbärare för hans budskap till sin stad (Johannesevangeliet 4:1-42).

Marta och Maria: Marta talade med Jesus om tro och uppståndelse, och Maria satt vid Jesu fötter och lyssnade på hans undervisning, vilket visar deras aktiva deltagande i lärjungaskapet (Lukasevangeliet 10:38-42, Johannesevangeliet 11:20-27).

Priscilla: Tillsammans med sin man Akvila undervisade hon den store bibelläraren Apollos, vilket visar att kvinnor deltog i undervisning och spridning av tron (Apostlagärningarna 18:26).

Foibe: Hon nämns som en diakon i församlingen i Kenkrea och betrodd med att leverera Paulus brev till romarna (Romarbrevet 16:1-2).

Junia: Hon beskrivs som framstående bland apostlarna, vilket antyder en ledarroll i den tidiga kyrkan (Romarbrevet 16:7).

Kvinnorna vid Jesu grav

De var de första vittnena till Jesu uppståndelse och fick uppdraget att berätta detta för lärjungarna (Matteusevangeliet 28:1-10, Markusevangeliet 16:1-8, Lukasevangeliet 24:1-10, Johannesevangeliet 20:11-18).

Kvinnorna som berättade om Jesu uppståndelse är ett viktigt exempel i Bibeln. Alla fyra evangelierna i Nya testamentet beskriver hur kvinnor var de första vittnena till Jesu uppståndelse och hur de fick uppdraget att berätta detta för lärjungarna.

Enligt Matteusevangeliet instruerade en ängel kvinnorna att inte vara rädda och att skynda sig att berätta för lärjungarna att Jesus hade uppstått.

I Lukasevangeliet möter kvinnorna två män i skinande kläder som säger till dem att Jesus har uppstått och uppmanar dem att berätta detta för apostlarna.

I Johannesevangeliet möter Maria från Magdala Jesus vid graven och han ger henne uppdraget att berätta för lärjungarna om hans uppståndelse.

Dessa berättelser visar att kvinnor spelade en central roll som de första vittnena till uppståndelsen, vilket var kontroversiellt vid den tiden eftersom kvinnors vittnesmål ofta inte ansågs lika trovärdigt som mäns. Detta understryker vikten av kvinnors bidrag i den tidiga kristna rörelsen.

Kvinnan tige i församlingen?

Hur ska vi förstå detta när Paulus då talar om att kvinnan ska tiga församlingen? 

Att förstå Paulus uttalande om att kvinnor ska tiga i församlingen, som finns i Första Korinthierbrevet 14:34-35 och Första Timotheosbrevet 2:11-12, kräver en kontextuell och nyanserad analys. Här är några perspektiv som kan hjälpa till att förena dessa verser med de exempel där kvinnor talar och leder i Bibeln:

Kulturell och Historisk Kontext: Paulus skrev sina brev till specifika församlingar med unika kulturella och sociala förhållanden. Dessa instruktioner kan ha varit avsedda att hantera specifika problem eller oordningar i dessa församlingar snarare än att vara universella regler för alla tider och platser.

Paulus Övergripande Vision: I andra texter, som Galaterbrevet 3:28, betonar Paulus att alla är ett i Kristus, oavsett kön. Han erkänner också kvinnors roller i församlingen, som när han nämner kvinnor som profeterar (1 Korinthierbrevet 11:5) och när han samarbetar med kvinnliga medarbetare som Priscilla.

Retorisk och Teologisk Tolkning: Vissa forskare menar att Paulus kan ha använt retoriska medel för att adressera specifika frågor eller grupper inom församlingen, snarare än att ge en generell instruktion för alla kvinnor.

Praktisk Tillämpning: Många moderna församlingar tolkar dessa verser i ljuset av hela Bibelns budskap om jämlikhet och inkludering, vilket tillåter kvinnor att tala och leda i olika sammanhang.

Genom att förstå dessa verser i deras historiska och kulturella sammanhang kan vi bättre integrera dem med de många exempel på kvinnors aktiva deltagande i den tidiga kyrkan.

Läs Bibeln i sitt sammanhang

När vi läser Bibeln i sitt sammanhang, ser vi tydligt att kvinnor hade viktiga roller och uppgifter i församlingen. Om vi rycker bibelverser ur sitt sammanhang, kan vi få dem att betyda nästan vad som helst.

Gud kallar vem han vill, och den han kallar, utrustar han också.

Christer Åberg

#Kvinnor I Bibeln #Församlingsliv #Kvinnlig Ledarskap #Paulus Brev #Kvinnors Roller #Guds Kallelse #Kvinnan #Kvinnor #Könsroller

Dela:

2 kommentarer

Lars-goran Marklund - 05/09-24 19:51
Ku klux klan lärde barn att:det stod i bibeln att den (vita rasen= Rasister) var mest värd. Man ska ej skola barn med hat.❤️Gud skapade en människa inte raser. Alla är vi människor.💖Jesus undervisade💥👍 om kärlek. Tänk bra,då blir det bra 🙂🙂🙂
Tack❤️




Anna Milston - 06/09-24 15:11
Det är bra att du tar upp detta. Gud välsigne dig Christer!


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Nyhetsbrev

Idag är det måndagen den 16 september 2024, vecka 38 och klockan är 21:00. Dag och Daga har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-09-16 18:42
Ber om bön för torsdag denna vecka. Den avgör min framtid. Jesus var med mig vägled mig låt mig bli en bättre människa🙏🙏🙏

3 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Nytt mordförsök på Donald Trump - Attentatsman låg gömd på golfbana

Jesus Kristus: Världens Frälsare

Jesus är det eviga livet

Gör dig själv inget ont

Från Oönskad Barndom till Mötet med Jesus

Trons Kraft i Prövningens Stund: Christer Åberg på Sverigekanalen TV

Min Jesus skall komma åter

Jesus är det bästa som finns

Profetiska tecken i Matteus 24

Kunskap om Jesus


Senaste kommentaren

Lars-goran Marklund - 16/09-24 14:08
Är man en enkel människa som jag förstår man inte det. Vaka för Herren kommer snart bara Tro. Öppna ögonen och hjärtat för ❤️Gud. Vem som helst kan bli omvänd. Människan spår men ❤️Gud rår.

Skrevs i Nytt mordförsök på Donald Trump - Attentatsman låg gömd på golfbana


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM