Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Trollkarlen i Pafos avslöjad av Guds kraft

Christer Åberg
2024-06-15 14:20

Undervisning

Trollkarlen i Pafos avslöjad av Guds kraft.

Under Paulus och Barnabas första missionsresa till Cypern möter de Elymas, en falsk profet och trollkarl som försöker hindra prokonsulen Sergius Paulus från att acceptera evangeliet. Uppfylld av den Helige Ande konfronterar Paulus Elymas och uttalar en dom som gör honom blind. Den dramatiska händelsen övertygar Sergius Paulus om Guds kraft, och han kommer till tro, vilket visar hur Guds auktoritet triumferar över all motstånd.

Apg13:6 Sedan de hade färdats över ön ända till Pafos, träffade de på en trollkarl, en falsk profet, en jude vid namn BarJesus. 7 Han var hos landshövdingen Sergius Paulus, som var en förståndig man. Denne kallade till sig Barnabas och Saulus och bad att få höra Guds ord. 8 Men Elymas, trollkarlendet är vad hans namn betyderstod dem emot och försökte vända bort landshövdingen från tron. 9 Men Saulus, som även kallades Paulus, spände ögonen i honom uppfylld av den Helige Ande 10 och sa: O du djävulens son, full av all slags svek och elakhet, du fiende till all rättfärdighet! Ska du inte upphöra att förvränga Herrens rätta vägar? 11 Och se, nu är Herrens hand över dig och du ska bli blind och för en tid inte kunna se solen. Och i samma ögonblick föll töcken och mörker över honom, och han gick omkring och sökte efter någon som kunde leda honom. 12 Då landshövdingen såg vad som hade skett, kom han till tro, överväldigad över Herrens lära.

Denna bibeltext från Apostlagärningarna 13:6-12 beskriver en dramatisk händelse under Paulus och Barnabas första missionsresa. Här är en mer ingående förklaring av texten:

Sammanhang

Paulus och Barnabas hade blivit utsända av den Helige Ande för att predika evangeliet. De reste till Cypern och fortsatte genom ön tills de kom till Pafos, en betydande stad på ön.

Vers för Vers

Vers 6-7: "Sedan de hade färdats över ön ända till Pafos, träffade de på en trollkarl, en falsk profet, en jude vid namn BarJesus. Han var hos landshövdingen Sergius Paulus, som var en förståndig man. Denne kallade till sig Barnabas och Saulus och bad att få höra Guds ord."

BarJesus: Namnet betyder "son av Jesus (Josua)." Han var en trollkarl och falsk profet som hade inflytande vid landshövdingens hov.

Sergius Paulus: En romersk prokonsul, beskrivs som en förståndig man, vilket indikerar hans intresse för och öppensinnade attityd till nya idéer och läror.

Vers 8: "Men Elymas, trollkarlendet är vad hans namn betyderstod dem emot och försökte vända bort landshövdingen från tron."

Elymas: Ett annat namn för BarJesus, vilket betyder trollkarl eller vis man. Han motstod Paulus och Barnabas och försökte hindra Sergius Paulus från att acceptera deras budskap.

Vers 9-10: "Men Saulus, som även kallades Paulus, spände ögonen i honom uppfylld av den Helige Ande och sa: O du djävulens son, full av all slags svek och elakhet, du fiende till all rättfärdighet! Ska du inte upphöra att förvränga Herrens rätta vägar?"

Paulus: Här ser vi för första gången att Saulus nu kallas Paulus. Detta markerar en övergång till hans romerska namn.

Uppfylld av den Helige Ande: Paulus agerar under den Helige Andes inspiration och kraft.

Tillrättavisning: Paulus avslöjar Elymas falskhet och ondskefullhet. Hans starka ord visar allvaret i att motstå Guds verk och försöka vilseleda andra.

Vers 11: "Och se, nu är Herrens hand över dig och du ska bli blind och för en tid inte kunna se solen. Och i samma ögonblick föll töcken och mörker över honom, och han gick omkring och sökte efter någon som kunde leda honom."

Blindhet: Paulus uttalar en dom över Elymas, vilket resulterar i omedelbar blindhet. Detta fungerar både som en fysisk manifestation av hans andliga blindhet och som en tydlig demonstration av Guds makt.

För en tid: Detta indikerar att blindheten var tillfällig, vilket kan ses som en möjlighet för Elymas att omvända sig.

Vers 12: "Då landshövdingen såg vad som hade skett, kom han till tro, överväldigad över Herrens lära."

Sergius Paulus tro: Den dramatiska händelsen övertygar landshövdingen om sanningen i Paulus och Barnabas budskap. Han blir troende, imponerad av den kraft och sanning som demonstrerats.

Lärdomar och betydelse

1. Guds Auktoritet: Denna berättelse visar Guds överlägsna makt över allt som är falskt och ondskefullt. Elymas' försök att hindra Guds verk stoppas effektivt.

2. Den Helige Andes Roll: Paulus' handlingar och ord är inspirerade av den Helige Ande, vilket betonar vikten av att vara uppfylld av Anden i tjänst för Gud.

3. Tro och Omvändelse: Sergius Paulus' omvändelse visar att även inflytelserika och intelligenta människor kan nås med evangeliet när de ser Guds kraft i handling.

4. Falskhet och Bedrägeri: Elymas representerar de som använder falska läror och manipulation för att hindra människor från att komma till tro. Berättelsen varnar för att sådana handlingar inte kommer att gå ostraffade.

5. Paulus' Auktoritet: Berättelsen markerar också en viktig punkt i Paulus' tjänst, där han framträder som en ledande figur, fylld av auktoritet och kraft från Gud.

Denna berättelse visar en kraftfull konfrontation mellan Guds sanna budskap och de krafter som försöker förvränga det, och hur Guds kraft segrar över allt motstånd.

Elymas beskrivs som en falsk profet i Apostlagärningarna 13:6-12 på flera sätt som avslöjar hans bedrägliga natur och hans motstånd mot Guds sanna budskap.

Tecken på att Elymas var en falsk profet

1. Bedrägeri och manipulation

Namn och Identitet: Elymas, även kallad Bar-Jesus, vilket betyder "son av Jesus (Josua)", använde ett namn som kunde ge intrycket av en religiös eller andlig auktoritet. Han använde dock denna identitet för att bedra och vilseleda snarare än att leda människor till sanningen.

Falska Anspråk: Som en trollkarl och en falsk profet använde Elymas magiska konster och falska profetior för att imponera och kontrollera människor, snarare än att förmedla Guds budskap.

2. Motstånd mot evangeliet

Hindrade Tron: När Sergius Paulus, en romersk prokonsul, visade intresse för att höra Guds ord från Barnabas och Saulus (Paulus), försökte Elymas aktivt att motverka detta och vända prokonsulen bort från tron (Apg 13:8). Detta motstånd mot evangeliets spridning visar hans motstridiga agenda mot Guds syfte.

3. Andligt mörker och ondska

Paulus’ Tillrättavisning: Paulus, uppfylld av den Helige Ande, avslöjade Elymas’ sanna natur genom att kalla honom "full av all slags svek och elakhet" och en "fiende till all rättfärdighet" (Apg 13:10). Detta starka fördömande pekar på att Elymas medvetet förvred och motarbetade Herrens rätta vägar.

4. Guds dom

Blindhet som Straff: När Paulus uttalade Herrens dom över Elymas, blev han omedelbart blind (Apg 13:11). Detta fysiska mörker symboliserade hans andliga mörker och falskhet, och det tjänade som en bekräftelse på hans falska profetskap och Guds överlägsna makt.

Elymas var en falsk profet eftersom han använde sin position och sina magiska konster för att vilseleda människor och motarbeta evangeliets framfart. Han sökte att förhindra människor från att komma till tro på Kristus, och hans ondskefulla natur avslöjades av Paulus genom den Helige Andes kraft. Hans blindhet blev ett fysiskt tecken på hans andliga tillstånd och en bekräftelse på hans falskhet inför Guds sanna budskap.

Christer Åberg

#Trollkarl #Falsk profet #Villolära #Undervisning

Dela:

1 kommentarer

Lars-goran - 15/06-24 20:42
Lycklig är den som får 👍💥❤️Guds kraft. Jag är bara en enkel människa.
Bekämpa begäret och du får kraft från
💖Jesus Kristus. Välj Kärleksvägen och du blir frälst💥👍❤️öppna ditt hjärta för Herren 🙂
Bra ❤️❤️❤️


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det söndagen den 8 september 2024, vecka 36 och klockan är 01:41. Alma och Hulda har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-09-07 13:34
Gud vet att jag befinner mig i ett nödläge nu igen. Ska röntgas för cancer idag lördag kväll, har haft förut. Ber om förbön i Jesu namn att det inte ska finnas någon cancer. Trött på att oroas av allt

11 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Frälsningens mirakel

Se intervjun med Christer Åberg på TBN Nordic

Kvinnan tige i församlingen?

Från Mörker till Ljus: En Berättelse om Omvändelse och Hopp

Bibelns mittersta vers

Målle Lindberg 95 år - Storslagen Födelsedagsfest i Nässjö Missionskyrka

Tidens tecken: Specialavsnitt om Uppenbarelseboken och dess profetior

Jesus i alla skrifter i Bibeln

Profetior om Jesus: Guds Son i Gamla Testamentet

Guds Son i Gamla testamentet i Bibeln


Senaste kommentaren

Heléne - 07/09-24 10:01
Underbar text. TACK kära HERREN JESUS!

Skrevs i Frälsningens mirakel


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM