Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Varför översätter man Allah felaktigt med Gud?


2021-09-25 11:00

Varför översätter man Allah felaktigt med Gud?

- Att man har månguden Allah som gud inom islam visar sig bland annat av att man har månen som symbol på moskéerna, skriver Roland Strandberg i en debattartikel i Dagen.

Namnet Allah ska inte förväxlas med den bibliske guden. Därför är det förrädiskt att översätta Allah med Gud eftersom då kan det kristna västerländska samhället tro att det rör sig om samma gud som den bibliske guden.

Varför översätter man Allah med Gud?

Jag hittade det här intressanta om att översätta Allah med Gud av István Lemle i en debattartikel i tidningen Dagen:

Varför översätter man i svenska medier namnet Allah med ordet Gud? När man ser och hör i tv-nyheterna att någon ropar Allah akbar så står det översatt som "Gud är stor". Det ska översättas korrekt som det heter; Allah är stor. Är det månne experterna på dialog, mångfald och tolerans som vill synkronisera dessa två ord i människors sinnen?

Allah betyder inte Gud

Allah är ett egennamn och betyder inte Gud. Det finns ett annat ord för gud i arabiskan och det är ilâha. Det ordet används i den muslimska trosbekännelsen som säger att gud (ilâha) är Allah. Namnet Allah ska inte förväxlas med den bibliske guden. Därför är det förrädiskt att översätta Allah med Gud eftersom då kan det kristna västerländska samhället tro att det rör sig om samme gud som den bibliske guden.

Kabas 360 avgudar

Jag hittade ytterligare en intressant debattartikel i tidningen Dagen av Roland Strandberg som belyser denna fråga mycket bra:

I början av Muhammeds karriär som makthavare/religionsskapare fanns det ca 360 olika avgudar vid Kaba som de olika klanerna/grupperna av ökenfolk tillbad. Bland dessa olika gudar fanns bland annat månguden som hette Allah, den som var Muhammeds klans/stams gud. Denne Allah hade tre döttrar med solgudinnan. Hur kan det vara den Gud som kristna och judar tillber?
När Muhammed fick makten bestämde han att Allah skulle vara den enda guden som man fick tillbe och så uppstod då tanken att Allah är den enda guden, medan han egentligen var en av många gudar som tillbads. Detta tolkas alltså av vissa teologer som att han är samme gud som kristna och judar tillber.
Men detta är lika orimligt som att mena att om en människa gör sig en egen avgud av till exempel en trädstam och börjar tillbe den i tron att det är den ende sanne guden så blir trädstammen samma gud som de kristna tror på. Det faller på sin egen orimlighet. Trädstammen är en avgud och så är även månguden Allah. Att man har månguden Allah som gud inom islam visar sig bland annat av att man har månen som symbol på moskéerna.

Guldkalven är inte Gud

Låt oss se på en annan debattartikel i samma tidning av Mikael Grenholm:

I en akt av avgudadyrkan hävdade Aron att en guldkalv var Israels Gud som hade fört dem ut ur Egypten (2 Mos 32:4).
Även om han hade fortsatt och sagt att denna guldkalv skapade himmel och jord och att ingen annan gud finns än denna guldkalv, innebär det inte att denna guldkalv plötsligt är samma gud som Herren. Det är fortfarande en värdelös guldkalv, Arons vittnesbörd är lögn.
När muslimer tillber en gud som ljuger om Jesus och som inte älskar alla människor tillber de en gud som inte finns. Den levande guden vet förstås vad de ber och älskar dem gränslöst, Han låter många av dem se Jesus i drömmar och syner. Men det innebär inte att Herren är Allah.

#Roland Strandberg #Mikael Grenholm #István Lemle #Islam #Muslim #Villolära

Dela:

0 kommentarer

Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-03-27 17:44
Be gärna är i ett hopplöst läge efter ett allvarligt misstag, känns nu som jag inte kommer kunna gå vidare för är psykiskt helt slut. Förlåt mig Gud att jag gått min egna väg och svikit Dig igen.

9 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Hur man prövar profetior

Ps 72 - Profetia på Jesus Kristus

Tro på Jesus

Skillnaden på Gamla och Nya testamentets profeter

Friköpta från synden

Jesus sätter dig fri från hatet

Jesus är Herren - Christer Åberg live

Utforska Sveriges Kristna TV-Kanaler Idag

Påsklammet i Gamla Testamentet: En Profetisk Förebild till Jesu Offer i Nya Testamentet

Jag letade efter mina skor och gjorde en oväntad upptäckt


Senaste kommentaren

Andy Svensson - 25/03-24 04:42
Bra Christer

Skrevs i Hur man prövar profetior


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM